Denník N

Na východe stúpol počet podozrení na osýpky už na číslo 22, najviac prípadov je vo veku od 15 do 19 rokov

Ide o najväčšiu epidémiu, akú sme na Slovensku za posledné roky mali. Prví nakazení neboli očkovaní.

Najnovšie údaje hygienikov hovoria o tom, že u 22 ľudí je podozrenie na osýpky. U siedmich pacientov sú laboratórne potvrdené, 17 preverujú.

Na začiatku epidémie boli traja ľudia, ktorí ochorenie priniesli z Veľkej Británie. Od nich sa nakazili ďalší už na Slovensku. Prví nakazení neboli očkovaní.

Podobnú epidémiu sme tu nemali už 20 rokov. V roku 1998 bolo na Slovensku 546 nakazených pacientov s osýpkami. Odvtedy sa situácia výrazne zmenila a s výnimkou roku 2003 sme mali jedno alebo dve ochorenia ročne. Väčšina rokov bola bez jediného nakazeného.

Počet začal stúpať až v posledných rokoch, vlani ich bolo šesť, tento rok už 23.

Dvadsať z nakazených sú ľudia z obce Drahňov v okrese Michalovce, jeden z obce Baškovce, okres Sobrance, a jedno ochorenie je v meste Strážske, okres Michalovce. Väčšinu pacientov hospitalizovali, zatiaľ nemajú vážne komplikácie.

Hygienici zatiaľ nepovedali, koľko pacientov bolo očkovaných.

Najviac vo veku 15 až 19 rokov

Nakazené je jedno dieťa do štyroch rokov, tri deti majú od piatich do 9 rokov. Traja nakazení sú v rozmedzí od 10 do 14 rokov. Najviac podozrení na osýpky je u ľudí vo veku 15 až 19 rokov – až 11.

Ale podozrenie je aj u starších – dvaja pacienti majú od 25 do 34 rokov a dvaja od 35 do 44 rokov.

Medzi nakazenými sú aj dve zdravotné sestry, informovala o tom RTVS. Zdravotný personál mal byť pritom preočkovaný, alebo sa u neho malo skontrolovať, koľko majú protilátok.

Pred takmer mesiacom tiež hygienici nariadili na infekčnom oddelení v michalovskej nemocnici „bezodkladne zabezpečiť“ informácie, či personál ochorenie prekonal alebo ho preočkovali.

Nariadenie, aby bol personál preočkovaný, dali hygienici už minulý rok. Malo sa tak zabrániť, aby sa sestry či lekári, ktorí môžu byť v kontakte s pacientmi s osýpkami, nakazili a šírili ochorenie ďalej.

Nemocnica v Michalovciach, ktorá patrí skupine Penta, pre RTVS reagovala, že nemôže zamestnancov nútiť, aby sa zaočkovali.

Okresov pod 95 percent pribúda

„Množstvo epidémií osýpok v krajinách Európskej únie je dôkazom, že ochorenie v populácii neustále cirkuluje. Vzhľadom na pokles zaočkovanosti na Slovensku sa nedá vylúčiť ďalší import ochorení na naše územie,“ tvrdia hygienici.

„V minulosti bola na Slovensku úroveň zaočkovanosti detskej populácie na úrovni 98 až 99 percent a patrili sme medzi krajiny s najvyššou úrovňou zaočkovanosti,“ hovorí Ján Mikas, hlavný hygienik Slovenska. Teraz pôsobením rôznych antivakcinačných kampaní pribúdajú deti, ktoré rodičia nedajú zaočkovať, a tak sa osýpky začínajú šíriť.

Zaočkovanosť klesá od roku 2010. Mikas hovorí, že keď sa prestanú niektoré ochorenia, ako sú napríklad osýpky, v spoločnosti objavovať, laická verejnosť si môže povedať, že je zbytočné dať deti očkovať. Nie je to pravda. Ak totiž klesne počet očkovaných detí, môže prísť k opätovnému šíreniu niektorých ochorení, ktoré sme tu už roky takmer nemali. Ide o osýpky, mumps či čierny kašeľ.

Dnes sa u nás povinne deti očkujú proti desiatim závažným infekciám, a to proti záškrtu, tetanu, čiernemu kašľu, detskej obrne, vírusovej hepatitíde B, invazívnym hemofilovým nákazám, pneumokokovým invazívnym ochoreniam, osýpkam, mumpsu a ružienke.

Posledná kontrola zaočkovanosti sa u nás robila v auguste minulého roka a úroveň očkovania proti osýpkam, mumpsu a ružienke je pod úrovňou 95 percent – 94,8. Ide o očkovanie u detí narodených v roku 2015.

Tým, že ľudia cestujú oveľa viac po svete, môže sa podľa hlavného hygienika stať, že si prinesú ochorenie. V krajinách, kde je očkovanie dobrovoľné alebo zaočkovanosť nedosahuje požadovanú úroveň, sa vo väčšej miere vyskytujú epidémie infekčných ochorení.

Ide najmä o nedávne epidémie osýpok alebo mumpsu, ktoré sa opakovane vyskytujú napríklad v Nemecku, Taliansku, Holandsku, Belgicku, vo Veľkej Británii a v Rumunsku. V krajinách Európy, kde je zavedené povinné očkovanie, sa epidémie infekčných ochorení v takej miere nevyskytujú.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Teraz najčítanejšie