Denník N

Logo odkaz MMSOdkaz MMŠ: O šťastí amerického pilota, ktorý sa katapultoval zo stíhačky v nadzvukovej rýchlosti

Foto – wikimedia.org
Foto – wikimedia.org

Tento príbeh sa odohral pred vyše 20 rokmi, ale americký pilot Brian Udell dodnes zrejme drží rekord: katapultoval sa zo stíhačky F-15 v nadzvukovej rýchlosti (asi 1300 km/h) a prežil.

Stalo sa to v roku 1995 pri bežnom nácviku štyroch stíhačiek nad Atlantikom za tmy, keď Brianovi prístroje začali ukazovať, že stíhačka sa nedá ovládať a letí strmo dole k morskej hladine nadzvukovou rýchlosťou. Boli vo výške zhruba troch kilometrov, takže dopad na hladinu bol otázkou sekúnd (stíhačka letela rýchlosťou 400 metrov za sekundu – teda rýchlosťou vystrelenej guľky).

Prikázal svojmu kolegovi Dennisovi Whitovi, aby sa ihneď katapultoval, a on sám to urobil tiež – podarilo sa mu to vo výške jedného kilometra. Keby sa oneskoril o pol sekundy, už by to neprežil, lebo by sa mu nestihol otvoriť padák.

Brian si nepamätá, čo sa stalo, keď sedadlo aj s ním vystrelilo z kokpitu, nepamätá si, ako prerazil zvukovú bariéru. Keď sa prebral, cítil sa, ako keby ho zrazil vlak. Helmu aj kyslíkovú masku mu odtrhlo,

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Logo odkaz MMSOdkaz MMŠ

Martin M. Šimečka vyberá zaujímavé texty zo svetových médií.

Komentáre

Teraz najčítanejšie