Denník N

Internetové zoznamky nie sú pre všetkých, tisíce ľudí sa cítia osamelo. Česká umelkyňa robí veľkú zoznamovaciu akciu

René Magritte: Lovers, 1928. © 2018 C. Herscovici, Brussels / Artists Rights Society (ARS), New York
René Magritte: Lovers, 1928. © 2018 C. Herscovici, Brussels / Artists Rights Society (ARS), New York

Oslava nie je oslavou, keď ju nemáte s kým zdieľať, hovorí Kateřina Šedá, ktorá sa rozhodla, že výročie vzniku spoločného štátu je príležitosťou urobiť najväčšie československé rande.

Na brnianskom výstavisku sa od mája koná veľký festival Re:publika, ktorý oslavuje spoločnú československú storočnicu. Ponuku prispieť nejakou akciou dostala aj česká umelkyňa Kateřina Šedá. Tá je známa tým, že nerobí umenie, aké by ste si pod týmto slovom predstavili v prvom momente a ani sama to tak nenazýva. Väčšina jej projektov zapája množstvo ľudí a snaží sa nájsť riešenie na nejaký konkrétny problém.

Oslavy spoločného štátu tiež vyriešila po svojom. O necelé dva týždne zorganizuje v jednom z pavilónov výstaviska Najväčšie československé rande pre 1918 nezadaných. Prihlásiť sa ešte stále môžu Slováci aj Česi bez obmedzenia veku či akýchkoľvek iných vlastností a kritérií.

„Viac než rekapitulácia minulých úspechov a vzťahu k spoločnej minulosti týchto ľudí totiž zaujíma, či budú mať s kým tráviť svoj voľný čas a či sa nebudú cítiť sami,“ hovorí Šedá. Nájsť tu pritom nemusíte iba partnera, ale aj nových kamarátov na spoločné výlety alebo na čas strávený s deťmi na pieskovisku.

Ak dlho hľadáte partnera alebo nových kamarátov, víkend 16. – 17. júna to môžete skúsiť na tomto rande.

Bol by to zázrak, keby sa nám chcelo oslavovať

Keď dostala ponuku pridať sa svojou aktivitou k oslavám výročia vzniku Československa, ako prvé jej napadlo, či má vo svojom okolí niekoho, kto sa reálne chystá toto výročie oslavovať a či sa na to teší. Najprv sa pýtala medzi kolegami, rodinou a kamarátmi, neskôr siahala aj po odpovediach neznámych ľudí a zistila, že nejaká oslava v skutočnosti zaujíma len málokoho, napriek tomu, že o výročí sa od začiatku roka veľa hovorí aj v médiách.

Pýtala sa, prečo je to tak, a dospela k odpovedi: „Najčastejšie mi ľudia

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vzťahy

Kultúra, Rodina a vzťahy

Teraz najčítanejšie