Denník N

BBC vysielala reportáž o stíhačkách MiG-29 a ruských technikoch na slovenskom letisku

Autorom reportáže o stíhačkách bol korešpondent BBC v Prahe, novinár Rob Cameron.
Autorom reportáže o stíhačkách bol korešpondent BBC v Prahe, novinár Rob Cameron.

Britský reportér priniesol divákom informácie o problémoch, ktoré má slovenská armáda s prevádzkou ruských stíhačiek MiG-29.

Britská verejnoprávna televízia BBC v stredu priniesla reportáž o slovenskom stíhacom letectve. Redaktor Rob Cameron, ktorý pôsobí ako spravodajca v Prahe, sa vybral na leteckú základňu Sliač, odkiaľ operujú slovenské stíhačky MiG-29.

Divákom hovoril o problémoch, ktoré má armáda s ich každodennou prevádzkou. „Ľudia, ktorí poznajú pomery v armáde, tvrdia, že sa takmer každý deň objavujú problémy s motormi a avionikou,“ vysvetlil.

V reportáži sa pozastavil nad tým, že údržbu pomáhajú Slovákom zabezpečovať ruskí technici, ktorí musia byť dlhodobo prítomní na letisku.

Camerona táto informácia prekvapila, pretože Sliač je leteckou základňou NATO, ktoré považuje Putinovo Rusko za bezpečnostnú hrozbu. „Vďaka prítomnosti tuctu ruských technikov tu na základni NATO sú lietadlá letuschopné,“ hovoril reportér.

Na nespoľahlivosť migov, ktoré Cameron nazval „deťmi studenej vojny“, dlhodobo upozorňujú bezpečnostní analytici. O tejto téme hovoril nedávno aj prezident Andrej Kiska, ktorý poukázal na to, že slovenskí stíhači nemajú pre problémy s prevádzkou nalietaný primeraný počet hodín.

„Keď som sa dozvedel, koľko sú naši piloti vo vzduchu, zostal som zhrozený. Jednoznačne je potrebné súčasnú situáciu riešiť,“ povedal Kiska vo februári na stretnutí s generálmi.

Gajdoš: Buďte pokojní

Britský redaktor sa dostal na letisko vďaka dňu otvorených dverí, ktorý sa tam konal pri príležitosti Dňa detí. Dúfal, že si bude môcť nafilmovať aj ruských technikov

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Slovensko

Teraz najčítanejšie