Denník N

Kým neprišiel, štadión býval poloprázdny. Ovečkin zmenil celé mesto Washington a konečne získal Stanley Cup

V roku 2018 získal Ovečkin s Capitals Stanleyho pohár. Foto - AP
V roku 2018 získal Ovečkin s Capitals Stanleyho pohár. Foto – AP

Hviezdneho ruského hokejistu si nebudeme pamätať iba vďaka individuálnym výkonom – po rokoch veľkých sklamaní dokázal s Washingtonom získať prvý Stanley Cup.

Keď sa po výluke v sezóne 2004/2005 opäť začala NHL, priaznivci ligy sledovali neuveriteľné výkony dvoch draftových jednotiek. 20-ročný Alexander Ovečkin z Washingtonu a o dva roky mladší Sidney Crosby z Pittsburghu prelomili stobodovú hranicu a do poslednej chvíle súperili o trofej pre najlepšieho nováčika.

Individuálnu trofej získal napokon Ovečkin. Ani jeden z dvojice síce svoj tím nedotiahol do play-off, no zdalo sa, že roky trápenia sú preč a títo chlapci raz pre svoje mestá získajú Stanley Cup. Crosbymu sa to podarilo už o tri roky neskôr a úspech zopakoval ešte dvakrát. Ovečkin avšak dlho zostával len pri individuálnych trofejach.

Po rokoch divíznych titulov a predčasných vypadnutí, po mnohých prehrách s Crosbyho Pittsburghom, sa však Ovečkin a jeho Washington konečne dočkali – finálovú sériu s Vegas Golden Knights vyhrali 4:1 a získali svoj prvý Stanley Cup. Piaty zápas vyhrali na ľade Knights 4:3.

Ovečkin získal aj Conn Smythe Trophy pre najužitočnejšieho hráča play-off, v ktorom získal 25 bodov (17+8) a stal sa aj najlepším strelcom vyraďovačky.

Ovečkin na ňom nemá zásluhu len ako líder kabíny a strelec, ale aj ako osobnosť, ktorá zmenila celú organizáciu Capitals.

Hosťami na vlastnom štadióne

Ak žijete v Kanade alebo v Amerike a vaše mesto hrá finále Stanley Cupu, je to väčšinou veľká vec. Ľudia žijú hokejom a na každom kroku nájdete fanúšikov v dresoch svojho tímu. Washington už pred dvadsiatimi rokmi jedno finále hral – prehral s Detroitom 0:4 na zápasy, no v meste nevládla viditeľná eufória.

Keď vtedy Capitals s Bondrom a Zedníkom nastupovali na prvý domáci zápas v niekdajšom MCI Center, v hľadisku sedel aj dlhoročný fanúšik William Stilwell. Spomína si na zvláštnu scénu. „Bolo to červené more,“ povedal podľa Washington Post.

Približne polovicu hľadiska zaplnili ľudia v červených dresoch – problémom bolo, že Washington vtedy v červenej nehrával, zato

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie