Denník N

Úroky na hypotéky môžu ísť už hore, no žiadna pohroma to nebude

Ilustračné foto – Fotolia
Ilustračné foto – Fotolia

Súťaž medzi bankami zrejme zabráni tomu, že začnú dvíhať úroky na hypotéky už v tomto roku. No o rok už hore môžu ísť.

Medzi finančníkmi sa čoraz častejšie hovorí, že úroky na hypotéky už pôjdu hore. Debata je len o tom, či to bude ešte v tomto roku, alebo až v tom ďalšom.

Už pár mesiacov sa priemerné úročenie hypoték drží na úrovni 1,6 percenta. Je pritom nižšie, ako je priemerný úrok celej eurozóny (1,85 percenta). Priemerná sadzba znamená, že väčšina ľudí má od banky v skutočnosti nižší úrok.

Ak aj banky začnú dvíhať úroky na hypotéky, nikto nečaká, že sa zvýšia zásadne, najpravdepodobnejšie pôjde len o pár desatín, nie o jedno percento. To by mesačnú splátku úveru zvýšilo o desať, možno o pár desiatok eur, a to podľa toho, aký je úver vysoký.

Úvahu o drahších hypotékach podporujú očakávania, že Európska centrálna banka (ECB) už čoskoro zvýši svoje základné úrokové sadzby. Od nich sa odvíjajú aj úroky v slovenských bankách.

Ak ECB zvýši úroky, bankám stúpnu náklady na získavanie zdrojov, preto zdražia hypotéky.

O koľko môžu úroky stúpnuť

Už nejaký čas platí, že najnižšie úroky na hypotéky na slovenskom trhu sa hýbu okolo jedného percenta alebo aj nižšie.

Najnižší akciový úrok (0,69 percenta) má aktuálne UniCredit Bank. Klient, ktorý ho chce získať, však musí splniť niekoľko podmienok. Úrok platí pri viazanosti sadzby na dva alebo tri roky, hypotéku si treba poistiť a účet v tejto banke treba aktívne využívať.

Splnenie dodatočných podmienok pri najnižších úrokoch žiadajú v podstate všetky banky.

Akciový úrok pod jedno percento má ešte mBank (0,99 percenta). Poštová banka a Prima banka majú v ponuke úrok vo výške jedného percenta. Sadzby ostatných bánk sa začínajú od 1,09 až 1,29 percenta. Najnižšie úroky sú pri ich viazanosti spravidla do 5 rokov.

Konkurencia medzi bankami, ktorá je pri hypotékach už veľká, by mala pomôcť tomu, že úrokové sadzby nezačnú rýchlo rásť.

„Do konca tohto roka sa nič zásadné neudeje,“ odhaduje analytik VÚB banky Andrej Arady. Predpokladá, že

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Ekonomika

Teraz najčítanejšie