Denník N

Babiš sa chce zbaviť agenta Bureša cez Štrasburg, zažaluje Slovensko

Foto N – Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Aktualizované 8. 6. o 6:15 o odmietnutie Babiša na Najvyššom súde – Český premiér Andrej Babiš chce zažalovať Slovensko za rozhodnutie Ústavného súdu, ktoré spôsobilo zlom v jeho spore s Ústavom pamäti národa. Roky sa totiž súdil, že je ako agent ŠtB vedený neoprávnene.

Máme viac veriť bývalým príslušníkom ŠtB, alebo historickým dokumentom? Porušilo Slovensko práva Andreja Babiša v rozhodovaní o tom, či bol naozaj agentom ŠtB s krycím menom Bureš? Český premiér Babiš chce presunúť svoj spor so Slovenskom a s Ústavom pamäti národa do Štrasburgu pred Európsky súd pre ľudské práva.

Predseda českej vlády už viac ako dva týždne opakuje, že zažaluje Slovensko v Štrasburgu. Na Európskom súde pre ľudské práva (ESĽP) chce napadnúť rozhodnutie slovenského Ústavného súdu z jesene minulého roka. To totiž spôsobilo zlom v Babišovom spore s Ústavom pamäti národa, ktorý zverejnil, že bol agentom komunistickej Štátnej bezpečnosti s krycím menom Bureš.

Babiš odmieta, že by donášal pre ŠtB, hoci ÚPN predložil desiatky dôkazov o jeho spolupráci.

Až do jesene minulého roka mu pritom dávali za pravdu aj slovenské súdy. Uverili totiž viac svedectvu bývalých príslušníkov ŠtB, ktorí tvrdili, že si spis na Bureša vymysleli.

Odvtedy sa Babišovi na súdoch nedarí, aj vo štvrtok Najvyšší súd odmietol v prípade jeho dovolanie.

Ľudia o mne hovoria, že som eštebák

Ústavný súd vlani v októbri povedal jasne, že pri svedectvách eštebákov treba byť obozretný

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Andrej Babiš

Slovensko

Teraz najčítanejšie