Denník N

Som Európan, Španiel aj Katalánec, vraví nový šéf španielskej diplomacie

Nový španielsky minister zahraničných vecí Josep Barell v rokoch 2004 - 2007 viedol Európsky parlament. FOTO - TASR/AP
Nový španielsky minister zahraničných vecí Josep Barell v rokoch 2004 – 2007 viedol Európsky parlament. FOTO – TASR/AP

V novej španielskej vláde zasadne 11 žien a 6 mužov, z toho jeden je Katalánec – šéf diplomacie Josep Borrell.

Nový španielsky ľavicový premiér Pedro Sánchez (PSOE) tento týždeň predstavil svoj nový vládny kabinet.

„Ide o vysoko kvalifikovanú vládu s rovným zastúpením pre spoločnosť, ktorá je otvorená celému svetu, ale zároveň je ukotvená v Európe. Všetci členovia vlády majú odbornosť vykonávať verejný úrad a odrážajú to najlepšie zo Španielska,“ povedal na tlačovke o vláde, ktorá má viac žien ako mužov.

Vysoké zastúpenie žien

V tom istom čase sa v Španielsku konal prvý organizovaný protest za práva žien. Viac ako 5 miliónov zúčastnených chcelo pri príležitosti Medzinárodného dňa žien upozorniť na diskrimináciu, domáce násilie a platové rozdiely medzi mužmi a ženami.

„Nová vláda je verným odrazom tohto hnutia,“ povedal nový premiér.

Od pádu Francovej diktatúry v roku 1975 pôjde o prvú španielsku vládu s prevahou žien. Má 11 žien a 6 mužov. Nejde len o kvantitu, ale aj o to, že ministerky budú zastávať dôležité posty.

Nadia Calvinová bude ministerkou hospodárstva, na čo priaznivo reagovali nielen španielski podnikatelia, ale aj Európska únia, ktorá ju považuje za záruku stability. Calvinová totiž v rámci Európskej komisie mala na starosti otázky rozpočtu a je považovaná za veľkú podporovateľku európskej integrácie.

Bývalá ministerka kultúry Carmen Calvová bude nielen novou podpredsedníčkou vlády, ale aj ministerkou rodovej rovnosti. Ďalším známym menom je Dolores Delgadová, špecializujúca sa na terorizmus a ľudské práva. Jej ministerským rezortom bude spravodlivosť.

Ide o jasne proeurópsku vládu, pričom podľa editora katalánskych novín El Périodico Enrica Hernándeza sa nový premiér snaží Bruselu poslať jasný signál: „Španielsko nie je a nebude Taliansko.“

Katalánec s odporom voči nezávislosti

Práve zlepšenie napätých vzťahov s Katalánskom bude primárnou úlohou novej vlády. A s touto neľahkou úlohou sa bude musieť popasovať uznávaná katalánska odborníčka na legislatívu a ústavu Meritxell Batetovú, nová ministerka pre regióny.

Ešte dôležitejšou nomináciou je Josep Borrell ako nový šéf španielskej diplomacie.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Svet

Teraz najčítanejšie