Denník N

Prinesie škrtanie eurofondov protireakciu?

Ilustrácia – Vizár
Ilustrácia – Vizár

Kritika Poľska a Maďarska sa netýka len týchto dvoch krajín. Politici, ktorí im chcú obmedziť eurofondy, sa boja aj toho, aby populizmus nakoniec nezvíťazil aj v ich krajinách.

Diskusie o úniovom rozpočte na roky 2021 až 2027 sa stále zintenzívňujú najmä pre to, že mnohí európski politici a úradníci trvajú na tom, aby bolo prerozdeľovanie eurofondov viazané na to, či členské štáty EÚ dodržiavajú jej pravidlá. Podľa kodanských kritérií sa od všetkých členov vyžaduje, aby udržiavali inštitúcie liberálnej demokracie, dodržiavali vládu zákona, rešpektovali ľudské práva a ochraňovali menšiny.

Návrh nových podmienok financovania je namierený proti populistickým vládam vo Varšave a v Budapešti. Medzi tých, ktorí volajú po tom, aby EÚ prestala financovať neliberalizmus, patria prominentné postavy európskej politiky ako šéf liberálnej frakcie v Európskom parlamente Guy Verhofstadt a francúzsky prezident Emmanuel Macron. Ale k tým, ktorí sú proti tvrdším podmienkam, nepatria len Fidesz a Právo a spravodlivosť, ale aj opozičné strany v oboch krajinách.

Skrotená opozícia

Tak v Poľsku, ako aj v Maďarsku vládnuce strany skrotili opozíciu prostredníctvom vydierania. Akúkoľvek kritiku poľskej či maďarskej vlády prezentujú ako kritiku celého Poľska či Maďarska. A v Poľsku strach z nálepky, že nejaká strana nie je vlastenecká, dotlačil opozičných politikov k tomu, že pripustili, že krajina patrí vládnucej strane Právo a spravodlivosť a jej predsedovi.

Opoziční politici tiež tvrdia, že obmedzenie eurofondov by poškodilo obyčajných Maďarov a Poliakov, ktorých vraj nemožno trestať za činnosť ich vlád. Táto logika by dávala zmysel, ak by Európska únia rozhodovala o nedemokraticky zvolených vládach, lenže tak maďarská, ako aj poľská vláda boli zvolené v riadnych parlamentných voľbách. Prečo by Maďari a Poliaci nemali čeliť dôsledkom svojej voľby?

Samozrejme, v každej demokracii je to tak, že mnohí občania nevolili aktuálnu vládu. Aj tí, ktorí v britskom referende v roku 2016 hlasovali za zotrvanie Spojeného kráľovstva v Európskej únii, museli prijať rozhodnutie väčšiny, ktorá chcela Úniu opustiť.

Obmedzenie eurofondov sa len ťažko javí ako hrozivá nespravodlivosť, ako to prezentujú poľskí a maďarskí politici. Na rozdiel od diktatúry demokracie sľubujú občanom možnosť voliť, nie ich šťastie. Ale lídri maďarskej a poľskej opozície varujú, že obmedzenie eurofondov môže spôsobiť protireakciu a zväčšiť podporu verejnosti pre protiúniové politické strany, ktoré budú len šťastné, keď sa budú môcť hrať na obete.

Zásady i záujmy

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Komentáre

Teraz najčítanejšie