Denník N

SNS trvala na tom, že transportéry musia plávať. Vďaka tomu vyradili konkurentov

Vozidlo Patria v konfigurácii pre Spojené arabské emiráty. Foto – Patria
Vozidlo Patria v konfigurácii pre Spojené arabské emiráty. Foto – Patria

Bývalý minister obrany zo Smeru potvrdil, že požiadavka na plávanie sa objavila až po príchode SNS. Vďaka nej dostali prednosť fínske vozidlá Patria.

Nominanti predsedu Slovenskej národnej strany Andreja Danka na ministerstve obrany budú mať znova o niečo ťažšiu pozíciu pri vysvetľovaní, prečo si chcú bez súťaže objednať fínske transportéry Patria.

Jeden z ich hlavných argumentov znie, že fínske vozidlá na rozdiel od konkurenčných strojov dokážu plávať. Dankovi ľudia zdôrazňujú, že to požaduje armáda a oni jej chcú len vyhovieť.

„Tieto požiadavky si nedala Slovenská národná strana, dali si ich ozbrojené sily. Povedali, že chcú vozidlo, ktoré pri určitej hmotnosti a balistickej ochrane bude plávať,“ zopakoval pred mesiacom šéf služobného úradu a Dankov kamarát Ján Hoľko.

Podľa zistení Denníka N sa požiadavka na plávanie dostala do popredia až vtedy, keď na ministerstvo obrany prišla v roku 2016 SNS. Dovtedy väčšina generálneho štábu na plávaní netrvala. Potvrdzuje to aj bývalý minister za Smer Martin Glváč (2012 – 2016).

„V čase môjho pôsobenia nemali v ozbrojených silách jednoznačný názor. Väčšina netrvala na požiadavke, aby vozidlo plávalo, len menšina áno,“ vracia sa do nedávnej minulosti Glváč, dnes podpredseda parlamentu.

Rovnako hovoria aj bezpečnostní analytici. „Do volieb 2016 skutočne nebolo plávanie vozidla prioritou,“ odpovedá analytik Vladimír Bednár, ktorý dlhodobo sleduje vyzbrojovacie projekty.

Prototyp vozidla Patria pre slovenskú armádu prvýkrát verejne ukázali v decembri na Priemyselnom dni na Záhorí. Foto N – Tomáš Benedikovič

Danko: Inak by sme platili ženistov

Otázniky okolo toho, či je pre obrnené vozidlá plávanie naozaj potrebná funkcionalita, už od minulého roka sprevádzajú ďalšie pochybnosti o nákupe osemkolesových transportérov.

Na pripomenutie: nominanti SNS na ministerstve obrany si v júli 2017 v tichosti objednali výrobu prototypu vozidla Patria, za ktorý už aj zaplatili niekoľko miliónov eur. Prototyp v uplynulých mesiacoch prechádzal armádnymi testmi, údajne s výborným výsledkom.

SNS preto plánovala najneskôr začiatkom

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Slovensko

Teraz najčítanejšie