Denník N

Miss America zrušila promenádu v plavkách, slovenské súťaže to zatiaľ neplánujú

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Karolína Chomisteková z Miss Slovensko hovorí, že promenáda nemá byť o hodnotení telesných mier, môže byť inovatívna.

Pred vyhlásením výsledkov Miss America sa súťažiace predviedli na pódiu v plavkách a diváci aj porota ich mohli hodnotiť od hlavy po päty. V budúcom ročníku sa už táto scéna v Spojených štátoch nezopakuje. Riaditeľka súťaže Gretchen Carlsonová sa rozhodla od budúceho ročníka (finále sa bude vysielať 9. septembra 2019) promenádu v plavkách zrušiť.

Asi málokto by pred pár rokmi veril, že riaditeľkou súťaže Miss America sa stane žena bojujúca proti sexuálnemu obťažovaniu. Dlhoročná televízna moderátorka Carlsonová, ktorá v roku 1989 túto súťaž vyhrala, obvinila zo sexuálneho obťažovania bývalého šéfa televízie Fox News Rogera Ailesa. K obvineniam sa pridali aj ďalšie ženy z televízie a Ailes pod tlakom odstúpil z funkcie.

Slovenské organizátorky súťaží krásy vidia v promenáde v plavkách stále zmysel. Nateraz ju neplánujú zrušiť.

Nemá ísť o hodnotenie mier

Podľa Carlsonovej už o víťazke nebude rozhodovať vzhľad ani oblečenie. „Bude nás zaujímať to, čo hovoria o rôznych iniciatívach so spoločenským dosahom,“ hovorí Carlsonová. Súťažiace budú podľa nej oblečené v tom, v čom sa cítia pohodlne.

Riaditeľka Miss America priznala, že „zmeny sú niekedy náročné“, ale že išlo o rozhodnutie celého vedenia súťaže. To sa kompletne vymenilo na konci minulého roka. Po tom, čo do médií unikli maily, v ktorých sa organizátori o minulých víťazkách vyjadrovali sexisticky a urážlivo.

Slovenské organizátorky súťaží o takomto rozhodnutí zatiaľ neuvažujú.

Riaditeľka súťaže Miss Slovensko Karolína Chomisteková hovorí, že promenáda v plavkách sa dá urobiť aj netradičným a inovatívnym spôsobom.

„Tento rok sme ju choreograficky pripravili so skupinou talentovaných parkouristov, akrobatov, ktorí robia skoky a saltá, a bola skôr o takzvanej ‚girl power‘ ako o predvádzaní či hodnotení mier jednotlivých finalistiek.“ Parkour je šport, pri ktorom sa robia akrobatické kúsky, saltá a skoky.

Chomisteková však nevylučuje, že v budúcnosti k zrušeniu promenády v plavkách dôjde.

V poslednom ročníku Miss Slovensko sa súťažiace prechádzali po pódiu v plávajúcom úbore a v lodičkách v sprievode tanečníkov. Dievčatá sa snažili pôsobiť uvoľnene a spontánne sa hýbať do rytmu hudby. Moderátor do vystúpenia nezasahoval a dievčatá nekomentoval.

Ani riaditeľka súťaže Miss Horehronie Rebecca Laura Richterová si nemyslí, že by sa promenády v plavkách mali na Slovensku rušiť.

„Súťaže krásy spája najdôležitejšia vec, a tou je ženská krása. Tá je komplexná a tvorí ju pekná tvár aj pekné telo. Keby sa mali postupne rušiť všetky kritériá, na ktorých je súťaž krásy postavená, bolo by v týchto dvoch slovách jedno navyše. Bola by to už len súťaž, nie súťaž krásy,“ hovorí Richterová.

Nemá to byť o bikinách

Opačný názor má Diana Gregorová, spoluorganizátorka anticeny za reklamu Sexistický kix. Podľa Gregorovej je zrušenie promenády v plavkách pozitívny krok a súťaže krásy by mali klásť väčší dôraz na intelekt, schopnosti či ašpirácie. To je aj názor Carlsonovej, podľa ktorej sa veľa mladých dievčat chce prihlásiť do súťaže, ale odrádza ich práve predvádzanie v plavkách a v lodičkách. Sama Carlsonová napríklad porotu zaujala nielen vzhľadom, ale aj tým, že bola veľmi talentovaná huslistka.

Gregorová hovorí, že zmena pomôže aj mladým dievčatám, ktoré potrebujú lepšie vzory, a posilní ich sebavedomie. Doteraz podľa Gregorovej robili súťaže opak.

„Miss America svojím rozhodnutím vyslala ženám a celej spoločnosti signál, že hodnota žien sa neodvíja od toho, ako vyzerajú v bikinách. Promenáda v plavkách je prežitok a je dobre, že americká miss to zohľadňuje. Spoločnosť sa mení smerom k väčšej rovnosti mužov a žien.“

Gregorová dodáva, že podobné zmeny by chcela vidieť aj v reklamách, ktoré ženy často zobrazujú stereotypne a sexisticky.

Miss World bez plaviek

Súťaž Miss World je bez promenády v plavkách už od roku 2013. „Nepotrebujem vidieť ženy, ako sa premávajú v plavkách hore-dole. Je mi dosť jedno, či má niekto o centimeter či dva väčší zadok. My počúvame, čo tie dievčatá hovoria,“ vyhlásila po zrušení promenády šéfka súťaže Julia Morleyová.

V Spojených štátoch sa po Carlsonovej rozhodnutí objavili aj kritické hlasy. Niektoré bývalé súťažiace si myslia, že bez promenády v plavkách nebude program nikto pozerať. Sú aj názory, že ani zrušenie promenády neodstráni sexistický charakter súťaže a mala by sa rovno zrušiť.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Životy žien

Slovensko, Svet

Teraz najčítanejšie