Denník N

Významní lekári: Štát nedodržiava vlastné termíny novej nemocnice. Ľudia môžu odísť inam, hrozia

Takto vyzerali Rázsochy pred ôsmimi rokmi. Torzo stavby chátra už vyše 30 rokov. Foto – TASR
Takto vyzerali Rázsochy pred ôsmimi rokmi. Torzo stavby chátra už vyše 30 rokov. Foto – TASR

Aktualizované 15:12. Lekári upozorňujú, že štát mešká s novou nemocnicou v Bratislave. Mala stáť už v roku 2020, no v tom roku budú len vyberať firmu, ktorá by ju mala postaviť.

Viac ako 30 rokov čaká hlavné mesto Slovenska na novú nemocnicu. V októbri 2012 vtedajší premiér Robert Fico (Smer) povedal, že v Bratislave bude nová nemocnica. Na kontrolnom dni sedel s vtedajšou ministerkou Zuzanou Zvolenskou a hovoril, že Bratislava má najurgentnejší problém s nemocnicami. Niektoré z nich sú v katastrofálnom stave, tvrdil.

Odvtedy prešlo takmer šesť rokov. Bratislava novú nemocnicu nemá, nezbúrali ešte ani skelet chátrajúcej nemocnice na Rázsochách. Termín, kedy by nová nemocnica mala stáť, ministerstvo zdravotníctva nehovorí.

Lekári z Univerzitnej nemocnice, medzi nimi Juraj Šteňo, dekan Lekárskej fakulty UK a hlavný odborník ministerstva pre neurochirurgiu, Juraj Pechan, ktorý je hlavný odborník pre chirurgiu, alebo prodekan Lekárskej fakulty UK Juraj Payer žiadajú, aby si novú nemocnicu v Bratislave pod seba vzal premiér. Ak sa totiž bude aj naďalej jej stavba odďaľovať, bude pre Univerzitnú nemocnicu ťažké nájsť lekárov aj sestry. „Budeme radi, že sa k nejakému lekárovi dostaneme a nebudeme hľadať,“ tvrdia.

Lekári totiž môžu ísť do konkurenčnej nemocnice, ktorú na Boroch chce v lete začať stavať Penta. Stáť by mala v roku 2020, teda v čase, keď štát začne len hľadať firmu, ktorá by novú štátnu nemocnicu mohla postaviť.

Podľa Šteňa lekári potrebujú vidieť, že nová štátna nemocnica naozaj raz bude, ak budú mať nádej, že sa postaví, tak by v nej ostali.

Meškajú a posúvajú termíny

Ministerstvo problém zľahčuje a tvrdí, že

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Bratislavské nemocnice

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie