Denník N

Mediabriefing logoTwitter začal blokovať odkazy na slovenské a české dezinformačné weby

Sociálna sieť blokuje vyše tri desiatky stránok šíriacich hoaxy, nenávisť a zdravotnícke nezmysly.

Twitter začal vo štvrtok blokovať zverejňovanie príspevkov, ktoré obsahujú odkazy na niektoré slovenské a české dezinformačné weby. Sú medzi nimi napríklad Hlavné správy, Zem a vek, Bádateľ či Aeronet.cz.

Pri pokuse zverejniť tweet obsahujúci link na blokované stránky Twitter vypíše všeobecnú chybovú hlášku. V aplikácii na zariadeniach Android len informuje, že sa tweet nepodarilo odoslať. Viac informácií poskytuje len na zariadeniach so systémom iOS, kde umožňuje príspevok napriek varovaniu vydať.

Na blokovanie upozornil Josef Šlerka. Ondřej Kokeš spísal zoznam stránok, ktoré boli blokované v piatok predobedom:

ac24.cz
aeronet.cz
antiilluminati.net
badatel.net
badatel.sk
beo.sk
bezpolitickekorektnosti.cz
ceskoaktualne.cz
czechfreepress.cz
dolezite.sk
e-republika.cz
eurasia24.cz
freepub.cz
hlavnespravy.sk
infokuryr.cz
isstras.eu
lajkit.cz
magnificat.sk
megazine.cz
nazorobcana.sk
novarepublika.cz
nwoo.org
osud.cz
panobcan.sk
paratdnes.cz
pravdive.eu
protiprudu.org
protiproud.cz
prvopodstata.com
rukojmi.cz
slovenskeslovo.sk
svetkolemnas.info
svobodnenoviny.eu
vlasteneckenoviny.cz
zemavek.sk
zvedavec.org

Ešte vo štvrtok boli blokované aj odkazy na parlamentnilisty.cz, dnes už je web odblokovaný.

Popularita Twittera je na Slovensku pomerne malá. Blokovanie teda môže mať len minimálny dosah na weby šíriace nenávisť, dezinformácie a zdravotnícke nezmysly. V Česku Twitter používa výrazne viac ľudí, no aj tak zrejme nie je významným zdrojom návštevnosti pre zablokované stránky.

Sociálna sieť zatiaľ neinformovala, prečo sa rozhodla niektoré stránky blokovať. Nie je zatiaľ ani známe, na základe čoho určila, ktoré weby sú problematické.

Doplnené 12. júna: Blokovanie stránok bolo v pondelok zrušené.

Súhrn všetkého dôležitého o médiách a žurnalistike v jednom texte týždenne. Prihláste sa na odber newslettra MediaBrífing.

Ďalšie správy o médiách

ŤAPÁK
Nový programový riaditeľ RTVS Marek Ťapák na Slobodnom vysielači hovoril o tom, ako sú mimovládky a médiá riadené Sorosom. V rozhovore s Miroslavou Kernovou okrem iného povedal, že TA3 a Slobodný vysielač sú na tej istej úrovni a že niekto sa pokúšal o prevrat na Slovensku: „A vy si myslíte, že to tak nie je? Že všetko je legálne, že je všetko v poriadku?“

TREND
Z týždenníka Trend odchádzajú traja novinári – zástupkyňa šéfredaktora Zuzana Petková, vedúci redaktor Filip Obradovič a redaktorka Katarína Ragáčová. Petková ide do Nadácie Zastavme korupciu, Obradovič bude editorom a komentátorom v Denníku N.

FACEBOOK BUG
V máji bol na Facebooku 10 dní bug, v dôsledku ktorého asi 14 miliónov ľudí mohlo zdieľať svoje príspevky verejne, aj keď si mysleli, že ich zdieľajú len medzi priateľmi. K chybe sa firma sama priznala.

FACEBOOK NEWS
Facebook chystá spravodajské relácie vo svojej sekcii Watch. Na ich výrobe sa majú podieľať napríklad CNN, Fox News, ABC News, Mic či Univision. „Je to naša ďalšia investícia do kvalitných správ na Facebooku,“ povedala Campbell Brown, ktorá má na starosti spoluprácu s médiami.

VEĽA SPRÁV
68 percent Američanov má pocit, že sú zahltení správami, v prípade voličov republikánov je to ešte viac – 77 percent. Bieli sú zo správ viac unavení ako černosi či Hispánci, viac unavení sú tiež tí, ktorí nesledujú správy tak podrobne. Vyplýva to z nového prieskumu od Pew Research Center.

REVENGE PORN
Nedávno Facebook ukázal, ako chce bojovať proti nechcenému šíreniu intímnych fotografií používateľov (napríklad ak vaše fotky začne zverejňovať váš bývalý priateľ či priateľka). Ľudia môžu poskytnúť Facebooku svoje intímne fotky a systém sa postará o zablokovanie ich šírenia. Novinárka Kate Conger upozorňuje, že s takýmto riešením prichádza firma v nesprávny čas. Ak sa totiž kopia prípady, keď nedokázala ochrániť súkromie ľudí, prečo by jej teraz mali veriť a posielať svoje intímne fotky?

TIMES NEWSLETTER
Denník New York Times už má 55 rôznych newslettrov a aktuálne experimentuje s ďalším, ktorý každému odberateľovi ponúkne personalizovaný výber článkov. Cieľom je ukázať ľuďom najlepšie texty, ktoré by ich mohli zaujímať, no ešte ich nečítali.

EVENT
Ako pracujú so sociálnymi sieťami politici? V pondelok 18. júna moderujem v Coworkingu Cvernovka event, na ktorom budeme hovoriť o tom, ako internet využívajú Andrej Kiska, Ján Lunter, Progresívne Slovensko, košický župan Rastislav Trnka a iniciatíva My sme les.


Bolo správne zverejniť zábery útoku na Henryho?

V pondelok slovenské médiá zverejnili zábery útoku na Henryho Acordu. Na videu vidno, ako Juraj H. kopol kľačiaceho Filipínca zozadu do hlavy. Ten na následky zranení vo štvrtok zomrel. Bolo správne tieto zábery vydať? V takýchto prípadoch by sa mali novinári sami seba opýtať:

  • Akú spravodajskú hodnotu zábery obsahujú?
  • Aký je verejný záujem na ich zverejnení?
  • Zobrazujú realitu verne a férovo?
  • Pomôžu zábery verejnosti lepšie pochopiť, čo sa stalo?
  • Je zverejnenie týchto záberov jediný spôsob, ako povedať, čo sa stalo? Aké sú alternatívy?

Každá redakcia môže prísť k iným záverom. Viac o téme.


V skratke

Prihláste sa na odber newslettra MediaBrífing a dostanete každý piatok súhrn toho najdôležitejšieho o médiách a žurnalistike.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Hoaxy a propaganda

Médiá

Mediabriefing logoMediaBrífing

Slovensko, Svet

Teraz najčítanejšie