Denník N

Bugár je 28 rokov poslancom, teraz chce byť prezidentom, ktorý spojí polarizovanú spoločnosť

Foto N – Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

O kandidatúre predsedu Mosta-Híd sa šepkalo už niekoľko mesiacov, na sobotnom sneme strany ho zvolili jednohlasne.

Po dlhých rokoch v parlamente by sa chcel Béla Bugár stať prezidentom. „Som presvedčený o tom, že ak je spoločnosť v takej miere polarizovaná ako dnes, je viac ako inokedy nutné, aby prezident bol človek, ktorý bude vedieť stáť nad spormi a bude rovnako naklonený jednej aj druhej strane politického spektra,“ povedal Bugár.

„V poslednom období sme boli svedkami rôznych turbulencií a som presvedčený, že prezident by mal byť v týchto sporoch ako partner a pomocník a nie oponent a aktivista za každú cenu,“ tvrdí Bugár.

Snem sa na jeho mene zhodol jednohlasne. Jeho odchodom by strana stratila najvýraznejšiu tvár, Bugár však tvrdí, že už má vyhliadnutého aj svojho nástupcu na čele strany. Prezidentskú kampaň chce odštartovať na jeseň.

Bugár potvrdil, že v koalícii otvorili aj otázku, či nepostavia spoločného kandidáta. Tieto rozhovory však podľa neho netrvali dlho.

Video: Oznámenie kandidatúry
Autorka: Ria Gehrerová 

Poslancom od roku 1990

Béla Bugár sa stal poslancom krátko po tridsiatke, v roku 1990. Bol vtedy poslancom federálneho zhromaždenia ČSFR a zároveň predsedom strany Maďarské kresťanskodemokratické hnutie (MKDH), ktorú po revolúici založil. Poslancom je prakticky dodnes, teda už 28 rokov.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Prezidentské voľby 2019

Slovensko

Teraz najčítanejšie