Denník N

S Filipíncom Henrym sa prišli rozlúčiť tisíce ľudí, prečítali aj list od jeho sestry

Foto N – Ria Gehrerová
Foto N – Ria Gehrerová

Protest zorganizovali aktivisti bojujúci proti fašizmu, odsúdili rasizmus aj násilie na ženách.

„Táto tragédia je zdrvujúca nielen pre nás, jeho rodinu, jeho priateľov, ale aj pre celé ľudstvo,“ napísala sestra Henryho Acordu, ktorý koncom mája zomrel po útoku v centre Bratislavy. Jej list čítali na piatkovom zhromaždení na Hodžovom námestí, tisíce ľudí sa tam prišli s Henrym rozlúčiť a žiadať spravodlivý trest pre páchateľa.

„Budeme Henryho hlasom, keď budeme požadovať spravodlivosť. Henry John Acorda si túto tragédiu nezaslúžil,“ napísala jeho sestra.

Dav sa po príhovoroch presunul spred Prezidentského paláca cez Kollárovo námestie až na koniec Obchodnej ulice, kde Acorda zomrel. Ľudia na miesto útoku priniesli množstvo kvetov a sviečok.

Video: Zhromaždenie za Henryho v Bratislave

Vražda, nie bitka o dievčatá

Protest organizovali aktivisti bojujúci proti fašizmu. „Požadujeme spravodlivosť pre Henryho a jeho rodinu, pretože až po tlaku verejnosti politici, političky a polícia začali konať,“ hovoria organizátori. „Nedovolíme, aby bola táto vražda zamietnutá pod koberec ako ‚bitka o dievčatá‘, nešťastná náhoda či bežný nočný konflikt v centre mesta.“

Ako problém vnímajú nielen násilie voči cudzincom, ale aj sexuálne obťažovanie žien na verejnosti. Svedkovia útoku totiž tvrdia, že pred útokom na Filipínca Juraj H. obťažoval Acordove kolegyne. Filipínec sa ich zastal a Slovák na neho zaútočil. „Stalo sa u nás normálnym uvažovať o ženách ako o objektoch, obťažovať ich gestami, slovne aj fyzicky. Také správanie sa u nás nielen podceňuje, toleruje, ale aj obhajuje: môžeme to vidieť na uliciach, v médiách, ale aj v zákonoch. Henry John Acorda sa tomu postavil na odpor,“ povedala jedna z organizátoriek na námestí.

„Nepotrebujeme viac hrdinov a ochrancov žien, potrebujeme spoločnosť, ktorá zo žien nebude vytvárať zraniteľnú skupinu. Potrebujeme spoločnosť, ktorá nebude tolerovať násilie,“ povedala Zuzana Maďarová z feministickej organizácie Aspekt.

Organizátori z útoku čiastočne vinia aj politikov. „Chceme zároveň pripomenúť, že k napadnutiu došlo v atmosfére protiimigrantskej hystérie, ktorú zasiali a dodnes živia aj mnohí vrcholoví politici, a zároveň v spoločnosti, ktorá bagatelizuje a normalizuje obťažovanie žien, odmieta systematicky riešiť násilie páchané na ženách a, naopak, podniká útoky s cieľom dostať ženské telá pod prísnejšiu kontrolu štátu.“

Organizátormi sú známe antifašistické iniciatívy

Protest viedli aktivisti, ktorí dlhodobo vystupujú proti fašizmu, napríklad antifašistické inicitívy Povstanie pokračuje a Bratislava bez náckov, za ktoré verejne vystupuje napríklad Robert Mihály.

Antifašisti sa do protestu zapojili preto, že útočník na Filipínca zrejme zaútočil aj preto, že bol cudzinec. Útočník Juraj H. na Facebooku zdieľal napríklad fotku bieleho obleku so špicatou čapicou, ktorý charakterizuje Ku Klux Klan, alebo vodky s popisom „white power“.

Organizátori protestu okrem iného pravidelne pripravujú antifašistické demonštrácie, mobilizácie, ako aj festival na konci augusta, ktorý je venovaný spomienke SNP s názvom „Povstanie pokračuje“.

Proti rasizmu ľudia protestovali na viacerých miestach. Okrem Bratislavy ešte napríklad v Banskej Bystrici, v Košiciach, v Trnave, v Prahe, v Brne a v Luxemburgu. Tieto protesty boli v stredu, teda v deň, keď bol pôvodne ohlásený aj bratislavský protest, no pre zlé počasie ho preložili.

Videozáznam ukázal brutálny útok

Henry Acorda zomrel po tom, čo ho koncom mája v centre Bratislavy napadol 28-ročný Juraj H. z Dunajskej Stredy. Filipínec po pár dňoch v nemocnici zomrel na následky zranení.

Množstvo ľudí pobúrilo, že okresný prokurátor Juraja H. deň po útoku prepustil na slobodu. Keď Acorda v nemocnici zomrel, útočníka opäť zadržali a následne poslali do väzby.

Viacero médií zverejnilo kamerové záznamy, ktoré ukazujú, ako Juraj H. najprv Acordu udrel do tváre a keď spadol na kolená, kopol mu do hlavy. Útočník si na neho potom vyložil nohu a fotil si ho na mobil.

Svedkyňa útoku denníku Nový Čas povedala, že k útoku došlo po tom, čo sa Acorda zastal svojich kolegýň, ktoré Juraj H. obťažoval. Okrem úderov podľa nej útočník Filipínca napadol aj slovne – hovoril o jeho rase a sexuálnej orientácii.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Útok na Henryho Acordu

Slovensko

Teraz najčítanejšie