Denník N

SNS potichu rozhoduje o jednom z najväčších nákupov Slovenska. Dankov plán môžu narušiť analytici z financií

SNS už niekoľko mesiacov dávala najavo, že preferuje americké stroje F-16, teraz to potvrdila aj oficiálne. Vizualizácia – Lockheed
SNS už niekoľko mesiacov dávala najavo, že preferuje americké stroje F-16, teraz to potvrdila aj oficiálne. Vizualizácia – Lockheed

V koalícii silnie snaha dozrieť na nominantov Andreja Danka, aby sa o miliardovom nákupe nadzvukových stíhačiek nerozhodovalo len podľa ich preferencií.

Iba bratislavský obchvat či PPP projekt na jeden z úsekov cesty R1 sú porovnateľné s investíciou, ktorú pripravuje úzka skupina nominantov predsedu Slovenskej národnej strany Andreja Danka.

Na ministerstve obrany vrcholí rozhodovanie o výbere nových stíhačiek pre armádu. Nákup štrnástich lietadiel vyjde na jednu až dve miliardy eur; ide o jednu z najväčších jednorazových zákaziek od vzniku Slovenska. Ďalšie stovky miliónov bude stáť ich prevádzka.

Už začiatkom nadchádzajúceho týždňa môžu podľa informácií Denníka N projekt schváliť na zasadnutí kolégia ministra obrany. Výsledkom bude návrh, či si Slovensko objedná švédske stíhačky Gripen alebo najnovšiu verziu amerických lietadiel F-16.

Návrh potom predloží vláde Petra Pellegriniho (Smer), ministerstvo tak chce spraviť do konca júna. Posledné slovo, či kupovať alebo nie, teda padne na vláde.

Všetko je prísne tajné

Podľa akých kritérií sa vyberá stíhačka, ktorá by mohla lietať najbližších tridsať rokov? Odpoveď momentálne poznajú len nominanti SNS.

Výber prebieha na ministerstve obrany bez zapojenia odbornej komunity zvonku a podrobnejšieho informovania opozície či médií. Predstavy o ponukách je možné získať iba z toho, čo zverejnili samotní uchádzači.

Ministerstvo chce materiály o stíhačkách tajiť až dovtedy, kým o nich definitívne rozhodne vláda. Tento postup však naráža na čoraz silnejší odpor v rámci koalície, ktorá nakoniec môže predstavy SNS narušiť.

Hlási sa Útvar hodnoty za peniaze

Na úrovni SNS je pravdepodobne rozhodnuté už dávno. Andrej Danko a jeho ľudia dali opakovane najavo, že

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Slovenské stíhačky

Slovensko

Teraz najčítanejšie