Denník N

Noc na Obchodnej: policajti mladých potešili, iní im zasa nadávali

Na miesto útoku na Filipínca Henryho priniesli ľudia množstvo kvetov. Foto N - Tomáš Benedikovič
Na miesto útoku na Filipínca Henryho priniesli ľudia množstvo kvetov. Foto N – Tomáš Benedikovič

Dva týždne po násilnej smrti Filipínca Henryho Acordu bolo na bratislavskej Obchodnej v noci z piatka na sobotu výrazne viac policajtov. Opitá mládež sa nadránom odpotácala domov bez väčších konfliktov, pri mieste zabitia ktosi kričal rasistické pokriky.

Nočná piatková Obchodná ulica v Bratislave – miesto, na ktorom sa opíja už niekoľká generácia stredoškolákov v hlavnom meste. Už ako študent strednej školy som pred asi 15 rokmi rýchlo zistil, ktorým barom sa vyhnúť, aby sa mne a mojim kamarátom neušlo, a ako so sklopeným zrakom nenápadne prekĺznuť okolo agresívnych svalovcov.

Na žiadnom mieste na Obchodnej nemáte istotu, že nečakane nevypukne nejaký konflikt. Nedá sa to predvídať – k bitke sa pripletiete nechtiac a proti svojej vôli. Tak ako sa to stalo Filipíncovi Henrymu Johnovi Serafica Acordovi z Filipín, ktorého pred dvoma týždňami v sobotu nadránom na smrť dobil 28-ročný Juraj H. z Dunajskej Stredy.

Len pred pár týždňami sa rozbehol smerom na mňa asi 16-ročný chlapec. Pár sekúnd predtým ma chytil na ulici z ničoho nič za hlavu, a keď som ho požiadal, aby sa ma nedotýkal, musel ho zadržať jeho kamarát, aby sa do mňa nepustil. V tento piatok by však do konfliktu možno tak rázne nešiel.

Keď sa začína noc

Je piatok, krátko pred desiatou večer, na nočný život v meste ešte trochu skoro. Polícia už dáva najavo, že si dá počas tejto noci záležať. K veľkej policajnej dodávke sa postupne pridávajú ďalšie hliadky. Tri sú

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Bratislava

Útok na Henryho Acordu

Slovensko

Teraz najčítanejšie