Denník N

Bugár nekandiduje za prezidenta, ale proti kandidátovi SMK

Foto N – Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Kandidatúra na prezidenta ukazuje slabosť a nie silu Mosta. Bugár v nej vidí poslednú šancu odísť ako úspešný politik.

Bolo by načase zverejniť nejaké centrálne telefónne číslo, kam by sa hlásili noví prezidentskí kandidáti. Inak o nich čoskoro všetci stratíme akýkoľvek prehľad. Úspech „človeka z ľudu“ Andreja Kisku nebývalo vzpružil všetkých, čo túžia po pozornosti alebo majú dobré úmysly, len sú dosť mimo. A politici sa evidentne riadia heslom, že strana, ktorá nemá vlastného kandidáta, ani neexistuje.

Most-Híd a SMK sú však aj v tomto hemžení v inej situácii. Obe strany bojujú o prežitie a obe bojujú o veľmi obmedzený a stále sa zmenšujúci okruh voličov, najmä potom, ako Mostu iní než maďarskí tiež veľmi nezostali.

SMK začínajú merať preferencie hlboko pod päťpercentnou hranicou, Most je síce stále nad ňou, ale nebezpečne blízko. Zo zákulisia strany navyše počuť o utajovanom prieskume, ktorý si objednala a ktorého výsledky bugárovcov vydesili, lebo podľa nich by sa sladký parlamentný život skončil.

Obe strany majú pocit, že postavením vlastného kandidáta na prezidenta nemôžu nič stratiť, len získať, a možno ich práve toto zachráni. SMK sa nikdy netajila tým, že bude mať vlastného kandidáta, a Most ho preto musí mať tiež. Situácia je iná než naposledy, keď aj väčšine maďarských voličov vyhovovalo, že Most podporí Kisku. Teraz už obe strany bojujú len jedna proti druhej a to platí i pre ich prezidentských kandidátov.

Lebo Béla už nestačí

Situácia sa však zmenila aj inak. Boli časy, keby sa „lebo Béla“ síce prezidentom tiež nestal, mohol sa však s trochou šťastia prebojovať do druhého kola. A potom odísť síce porazený, ale s výsledkom, ktorý by „na Maďara“ pre neho ani pre Slovensko nebol hanbou. Plus by skutočne pomohol tunajším menšinám.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Modrí, Most-Híd

Prezidentské voľby 2019

Komentáre

Teraz najčítanejšie