Denník N

Rakúsko pritvrdzuje voči moslimom, zatvorí sedem mešít a vykáže desiatky imámov

Rakúsky kancelár Sebastian Kurz. Foto – TASR/AP
Rakúsky kancelár Sebastian Kurz. Foto – TASR/AP

Turecko považuje nové opatrenia za islamofóbne a rasistické, prezident Erdoğan sľubuje odvetu.

Predstavitelia rakúskej vlády na čele s kancelárom Sebastianom Kurzom v piatok oznámili, že v krajine zavrú sedem mešít a vyhostia niekoľko desiatok duchovných vodcov moslimov – imámov, pretože im údajne chýba „pozitívny prístup k Rakúsku“.

„Rakúsko je krajinou rozmanitosti, v ktorej si vysoko ceníme náboženskú slobodu, ale je tiež jasné, že sme ústavným štátom, v ktorom sú na usporiadanie nášho spolužitia potrebné zákonné pravidlá. Paralelné spoločnosti, politický islam a radikalizácia nemajú v našej krajine miesto,“ povedal v piatok Kurz, ktorý je zároveň predsedom Rakúskej ľudovej strany (ÖVP).

Zákon o islame zasiahne 150 ľudí

Tieto radikálne opatrenia vlády sa opierajú o takzvaný „zákon o islame“ z roku 2015. Ten na jednej strane priniesol moslimom nové práva, trebárs právo na duchovnú starostlivosť v armáde, väzniciach alebo v nemocniciach, ale aj viaceré povinnosti. Islamské náboženské spolky musia napríklad zbaviť funkcie hodnostára, ktorý je vo väzení viac ako rok.

Sporný zákon tiež zabraňuje náboženským komunitám získavať finančné prostriedky zo zahraničia. Rakúsky minister vnútra Herbert Kickl uviedol, že z tohto dôvodu prehodnocujú povolenia na pobyt približne 40 imámov zamestnaných v Turecko-islamskom zväze pre kultúrnu a spoločenskú spoluprácu (ATIB), ktorý v Rakúsku dohliada na turecké mešity.

Podľa portálu ABC News rakúske úrady dve povolenia už zrušili a piatim ďalším imámom

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Svet

Teraz najčítanejšie