Denník N

Laššákovej rozhovor pre hoaxerov je vlastne dobrá správa

Ľubica Laššáková. Foto N – Tomáš Benedikovič
Ľubica Laššáková. Foto N – Tomáš Benedikovič

Ak by ministerka začala rozlišovať medzi médiami, mohlo by sa to skončiť ešte väčším pochopením pre konšpiračných teoretikov.

Vo štvrtok začal Twitter blokovať odkazy na niektoré slovenské a české dezinformačné weby. A v piatok sme sa dozvedeli, že ministerka kultúry Ľubica Laššáková poskytla jednému z týchto webov rozhovor, kde okrem iného povedala, že pavedecké a konšpiračné teórie smú šíriť ďalej. To sú dobré správy.

Twitter je súkromná firma, ktorá má výsostné právo rozhodnúť sa, či si priestor, ktorý poskytuje, nechá zaburiniť úplnými hlúposťami. Bolo by nezmyselné nazývať to cenzúrou – Twitter si len stanovuje hranice, čo ešte znesie. Robí to, čo mnoho iných médií vrátane tých „alternatívnych“, ktoré programovo odmietajú racionálne vysvetľovanie fungovania sveta a neustále odhaľujú údajne „skrytú pravdu“. (Svojím spôsobom je obdivuhodné, že ich to ešte nevyčerpalo!)

Kto si chce hlavu plniť sprostosťami o sprisahaniach a save, má naďalej dostatok príležitostí, kým normálni používatelia sociálneho média budú pred nimi uchránení. Hrozí im len jediné: fakt, že už neuvidia veľkú časť hoaxov, ich môže viesť k vábivej myšlienke, že je to tak aj mimo Twitteru.

Čo sa týka rozhovoru s Laššákovou, ide o viacnásobne dobrú správu.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Komentáre

Teraz najčítanejšie