Denník N

Hľadanie kešiek je bezpečná aktivita, mladá Češka však za neopatrnosť zaplatila životom

Foto - Flickr.com/Luis Pérez
Foto – Flickr.com/Luis Pérez

Väčšina kešiek je na ľahko dostupných miestach, jednu by ste však našli na medzinárodnej vesmírnej stanici či na dne Tichého oceánu.

Geocaching patrí k obľúbeným aktivitám tisícok Slovákov. Lovci pokladov sa vo voľnom čase prechádzajú po uliciach a vyrážajú do prírody s GPS navigáciou v ruke, len aby našli drobnú škatuľku ukrytú kdesi v koreňoch stromov či prilepenú k rozvodnej skrini.

V okolí Bratislavy sa nachádza takmer tritisíc týchto skrýš a vo zvyšku Slovenska minimálne ďalších desaťtisíc. Podľa oficiálnej webstránky Geocaching.com, ktorá má 25 jazykových mutácií, sú v 190 krajinách sveta ukryté približne tri milióny takzvaných kešiek. A každý deň pribúdajú tisícky ďalších.

Niekomu nestačí hľadanie na lúkach

Geocaching

Kešku (z anglického cache – úkryt) zvyčajne tvorí uzavretá nádoba, ktorá obsahuje zápisník alebo kus papiera, pero či ceruzku a putovný predmet.

Škatuľka býva ukrytá, aby zbytočne nebudila pozornosť okoloidúcich, a lovci kešiek sa o jej polohe dozvedia z oficiálnej webstránky, na ktorej je okrem súradníc a opisu miesta uvedená aj obtiažnosť kešky a zaujímavosti o danom mieste.

V Česku je popularita geocachingu ešte väčšia. Hoci sa najviac kešiek nachádza v Spojených štátoch a Nemecku, oveľa menšie Česko je v pomyselnom rebríčku hneď za nimi.

Po sobotňajšej tragédii, keď skupinku kešerov v podzemnej časti pražského Motolského potoka spláchla prívalová vlna do Vltavy, sa geocachingu v českých médiách dostáva veľa nechcenej pozornosti a do popredia sa dostáva otázka bezpečnosti.

Štvorica nadšencov si pri hľadaní ukrytej schránky nedala pozor na stúpajúcu hladinu vody v tuneli, na čo doplatila životom 27-ročná žena. Jej dvoch známych sa podarilo zachrániť, no pražskí policajti za pomoci potápačov už dva dni neúspešne pátrajú po štvrtom z partie.

Starosta Prahy 5 Pavel Richter prisľúbil, že magistrát podnikne bezpečnostné opatrenia, ktoré zabránia zopakovaniu sobotňajšieho nešťastia.

„Zo svojej skúsenosti viem, že niekomu nestačí hľadanie na lúkach, ale vydáva sa na nebezpečné miesta, kam niektorí umiestňujú kešky v záujme

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Svet

Teraz najčítanejšie