Denník N

Slovenskí študenti vymysleli aplikáciu na analýzu snímok z röntgenu či sona

Foto - MedPix
Foto – MedPix

Lekári a medici by do snímky mohli robiť poznámky a vybrané lokality obrázka približovať alebo vzďaľovať. K dispozícii sú aj filtre, aby lepšie vynikli napríklad kosti či mäkké tkanivá. Spojiť sa môžu ľudia z rôznych končín sveta.

Tak, ako Google dokumenty umožňujú spoluprácu viacerých ľudí pri tvorbe dokumentov, umožňuje projekt MedPix  spoluprácu lekárov pri analýze medicínskych obrazových dát, ako sú magnetická rezonancia, CT, sono či röntgen.

Študenti Fakulty informatiky a informačných technológií Slovenskej technickej univerzity v Bratislave vymysleli aplikáciu pre tablety, vďaka ktorej môžu doktori a medici spoločne analyzovať CT či röntgen, aj keď sú na opačnej strane zemegule.

Vývoj aplikácie konzultovali s prednostom rádiologickej kliniky, ktorý vyučuje na vysokej škole. „Dostali sme veľmi pozitívnu spätnú väzbu. Podľa jeho názoru je naše riešenie perspektívne ako na vzdelávacie účely, tak aj na konzultácie diagnostikujúceho lekára so špecialistom,“ vraví člen tímu MedPix Dano Machajdík.

MedPix. Foto – MedPix

Využitie pre medikov

Keď sa medici učia analyzovať medicínske obrazové dáta, pedagógovia využívajú projektory, ktoré majú tú nevýhodu, že majú pomerne nízke rozlíšenie, takže na nich nie je dobre vidno jemné detaily.

Ak by sa študenti učili s aplikáciou MedPix, každý z nich by mal k dispozícii tablet a na vlastnom zariadení by sledoval prácu lekára, plnil zadané úlohy a odpovedal na otázky.

„Vo výučbovom móde by sa na snímke mohli objaviť externé linky s odkazmi, čo si majú medici doštudovať. MedPix tiež umožňuje vytvorenie akéhosi ‚atlasu‘, napríklad so snímkami s anomáliami. Keďže je anatómia ľudského tela veľmi rozmanitá, pre medikov majú takéto prípady veľký pedagogický význam,“ povedal Machajdík.

Lekári a medici by do snímky mohli robiť poznámky a vybrané lokality obrázka približovať alebo vzďaľovať. „K dispozícii sú aj filtre, aby lepšie vynikli napríklad kosti či mäkké tkanivá,“ hovorí člen tímu Svorad Sabatula.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Technológie

Veda

Teraz najčítanejšie