Denník N

Generálna prokuratúra pri vyšetrovaní Jankovskej nezistila žiadne pochybenia

Monika Jankovská a Oliver Janíček, ktorý tvrdí, že zobrala úplatok. Foto Tasr a N Tomáš Benedikovič
Monika Jankovská a Oliver Janíček, ktorý tvrdí, že zobrala úplatok. Foto Tasr a N Tomáš Benedikovič

Generálna prokuratúra preskúmala všetky podania, ktoré sa týkali možnej korupcie štátnej tajomníčky Jankovskej a vyhlásila, že nenašla žiadne porušenia. Možní svedkovia Čongrádyovci zomreli.

V marci zverejnili viaceré médiá videonahrávku, na ktorej svedkovia Oliver Janíček a Michal Vida hovoria o korupcii štátnej tajomníčky Moniky Jankovskej (za Smer). Spolupracovala podľa nich s dnes už mŕtvym bosom podsvetia Petrom Čongrádym, od ktorého mala prijať aj úplatok približne 90-tisíc eur. Jankovská všetky obvinenia odmietla.

Videovýpovede mala polícia aj prokuratúra už dávnejšie, odmietala však povedať, ako podozrenia vyšetrila. Generálna prokuratúra potom vyhlásila, že postup orgánov činných v trestnom konaní preskúma. Výsledok zverejnila v pondelok – nenašla žiadne pochybenia.

Bitka o Fatimu

Janíček kedysi spolu s obchodnýn partnerom vlastnili v Trenčíne bar Fatima. Jedného dňa v roku 2000 k nim vtrhli kukláči a obvinili ho z vydierania Tibora Jurisu. Za to ich aj Jankovská odsúdila. Keď sa dostali na slobodu, hneď ich chytili Čongrádyho ľudia a nútil ich bar prepísať na bossa podsvetia.

Jurisa po rokoch vyhlásil, že ho nikto nevydieral a celý prípad bol zinscenovaný na objednávku Čongrádyho, aby sa mu podarilo ovládnuť bar. Jankovská mala za to zobrať vtedy tri milióny korún.

Skutok sa mal stať v roku 2001 a aj keby boli zistené pochybnosti pri vyšetrovaní, dnes už je celá vec korupcie premlčaná, vyhlásila generálna prokuratúra. 

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Monika Jankovská

Slovensko

Teraz najčítanejšie