Denník N

Sakovci kúpili lacno nehnuteľnosť od muža, čo sa zaplietol s mafiou a chcela ho zavraždiť

Denisa Saková. Foto N – Vladimír Šimíček
Denisa Saková. Foto N – Vladimír Šimíček

Denisa Saková a Alexander Sako sú rekordérmi v lacných nákupoch.

Majetky ministerky vnútra Denisy Sakovej a jej rodiny vyvolávajú ďalšie otázky. Po luxusných kancelárskych priestoroch od J&T Real Estate sa firma Sakovej dnes už bývalého manžela za zvláštnych okolností dostala aj ku kancelárskym priestorom v bratislavskom Ružinove na Tomášikovej ulici.

Okrem podozrivo nízkej ceny je zaujímavé aj to, od koho ich spoločnosť In Company v roku 2014 kupovala.

Kancelárske priestory sú v dome, kde má byt aj Saková. Sú v desaťročnej stavbe na prvom poschodí a majú 158 štvorcových metrov.

In Company ich kupovala na jar 2014 a podľa účtovnej uzávierky, na ktorú upozornil pred niekoľkými týždňami Igor Matovič, stáli 80 838 eur. Štvorcový meter teda vyšiel na 510 eur. Líder OĽaNO cenu porovnal s cenou kancelárskych priestorov na tom istom poschodí, ktoré kúpila iná firma, Propertix – tá platila 1397 eur za štvorcový meter.

Cena priestorov, ktoré kupovala firma In Company, je neobvyklá dodnes. Podľa realitných webov je polovičná či tretinová ako bežné ceny. Denníku N sa podarilo nájsť na Tomášikovej najlacnejšie kancelárske priestory po 1000 eur za štvorcový meter, oveľa častejšie sa však kancelárie v okolí predávajú v rozmedzí 1200 až 1500 eur za štvorcový meter.

In Company rozhodne nie je veľká a ani bohatá firma. Od roku 2009 do roku 2016 mala tržby od 240 do 9600 eur ročne. Za týchto osem rokov bola v zisku len trikrát a najvyšší čistý zisk vo výške 3037 zaznamenala podľa portálu finstat.sk v roku 2015. Preto bol pre firmu nákup priestorov neobvyklou transakciou.

V tomto dome sú kancelárske priestory In Company aj byt Denisy Sakovej. Foto N – Tomáš Benedikovič

Kto predal In Company tak lacno kancelárske priestory? Podľa zistení Denníka N išlo o eseročku Baško Real Sk z Rovinky. Aj pre túto malú firmu išlo o pomerne veľkú transakciu. Hoci podniká od roku 2012, len dvakrát mala ročné tržby vyššie ako 4500 eur – práve v roku 2014 to bolo 480-tisíc a o rok neskôr 172-tisíc.

Baško Real je Bartaloš a Škorvaga

Majiteľom Baško Real Sk je podnikateľ z Rovinky Jozef Bartaloš, ktorý je zároveň jej konateľom. Druhým konateľom je ďalší obyvateľ Rovinky, Michal Škorvaga.

Bartalošovým hlavným biznisom sú dve čerpacie stanice Batax v Rovinke a vo Veľkom Bieli, ktoré sú známe pomerne nízkymi cenami. Veľa sa toho o nich v tlači neobjavilo. Jednou z výnimiek je článok z roku 2010 o tom, že Batax predáva pančovanú naftu.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Slovensko

Teraz najčítanejšie