Denník N

Nedokážu vaše deti otvoriť konzervu, nalepiť známku na list či rozpoznať vriacu vodu? Vy ich to musíte naučiť

Ilustračné foto – Flickr.com
Ilustračné foto – Flickr.com

Rozhodla som sa, že toto bude Leto životných skúseností, vypísala som dvadsať veľmi praktických a užitočných vecí, ktoré by sa mali moje deti naučiť.

Píše Karen Weeseová, článok zverejňujeme so súhlasom The Washington Post

Až doteraz nevedel môj, inak celkom inteligentný, 17-ročný sused používať otvárač na konzervy a moja bystrá 15-ročná príbuzná nedávno zohrievala v mikrovlnke tanier špagiet aj s kovovou vidličkou. Kamarátkina sestra v tínedžerskom veku sa zase pokúšala poslať list bez známky.

Je zábavné sledovať tieto lapsusy, no buďme féroví, v ich veku sme boli úplne rovnakí.

Keď som mala dvadsať, bolo mi zaťažko vytiahnuť žehliacu dosku kvôli jedným nohaviciam, tak som ich vyžehlila na novom gauči. Ako inak, roztopil sa.

Mama jednej z mojich kamarátok sa zase pripravila o obočie, keď jej v rukách explodoval zemiak upečený jej dcérou. Tá si dovtedy myslela, že diery od vidličky, ktoré tam nechávala jej mama, sú iba na ozdobu.

Môj kamarát Pete ešte ako tínedžer použil kuchynský stôl ako provizórny ponk, keď chcel odpíliť kus dreva. Neuvedomil si, že spolu s doskou odreže aj veľkú časť stola.

Počula som aj historku, že jednu študentku zmorilo pranie až tak, že sa rozhodla všetku špinavú bielizeň poslať mame domov do Minnesoty. Vlakom. Z Arizony. Dvetisícpäťsto kilometrov.

Ďalšia kamarátka sa so mnou podelila o príhodu, ako jej sestra zavolala otcovi, aby sa spýtala, ako zistí, kedy voda na variči zovrie. Položil jej telefón.

Vďaka týmto historkám som si uvedomila, že moje deti vo veku 10 a 13 rokov naozaj nemusia ovládať veci, ktoré som ich doposiaľ nenaučila. Rozhodla som sa preto nasledujúce leto vyhlásiť za „Leto životných skúseností“ a v spolupráci s inými rodičmi som si pripravila zoznam zručností, ktoré by deti mali zvládať aj samy.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Rodina a vzťahy

Teraz najčítanejšie