Denník N

Pred 8 rokmi Penta zažalovala štát, chcela 750 miliónov eur za zákaz zisku. Teraz sa blíži prvé pojednávanie

Digital Park Foto N – Tomáš Benedikovič
Digital Park Foto N – Tomáš Benedikovič

Jeden z partnerov Penty, Eduard Maták, dnes hovorí, že 750 miliónov je horibilná suma a od štátu nechcú ani euro.

Výškou žalovanej sumy ide o jeden z najväčších súdnych sporov, aké kedy slovenské súdy riešili. Spor má 8 rokov a ani raz nebolo pojednávanie.

V roku 2010 podala finančná skupina Penta žalobu na štát, v ktorej žiadala 750 miliónov eur. Malo to byť odškodnenie za to, že štát zakázal majiteľom poisťovne vyplatiť si zisk. Teraz sa blíži čas, keď by sa ich žalobou mal začať súd zaoberať. Obe strany sporu hovoria, že za meškanie nemôžu. Partner Penty Eduard Maták hovorí, že je to podľa neho dôkaz o úbohom stave slovenského súdnictva.

Aj keď sa medzitým zákon upravujúci podnikanie zdravotných poisťovní zmenil, Penta fakticky neprišla o žiadne peniaze a dnes si už zisk vyplácať môžu, žalobu finančná skupina nestiahla.

V decembri 2011 upravila sumu, ktorú si žiada ako odškodnenie – na 200 miliónov eur. Spolu s úrokmi by tak žalovaná suma bola dokopy okolo pol miliardy eur. Za túto sumu by sa dalo postaviť desať nemocníc v centre Bratislavy s nadštandardným vybavením.

Dvesto miliónov je suma, ktorá má byť škoda za to, že si v rokoch 2009, 2010 a 2011 nemohli vyplácať zisk. Pre predstavu, vlani mala Dôvera čistý zisk 17 miliónov eur.

Reálne však zákonný zákaz výplaty zisku poisťovni ani jej akcionárom žiadne peniaze nevzal. Dôvera mala ďalej zisky, len tie ostali na jej účte a tri roky ich nemohla posielať akcionárom.

Dial sa pravý opak, za posledných 8 rokov si majitelia Dôvery vybrali z poisťovne iným kanálom zhruba 400 miliónov eur, čo je viac, ako boli ich zisky. Na vyplatenie týchto peňazí akcionárom si vzala Dôvera z banky úver a založené boli aj jej akcie. Úver nesplácajú akcionári, ale robí tak poisťovňa.

Súd by sa teraz mal žalobou Penty začať zaoberať. Po ôsmich rokoch vytýčil prvé pojednávanie na 22. júna. Aj to sa však následne odročilo, a tak súd začne pravdepodobne až v júli alebo neskôr.

Maták: Nechceme ani euro

Teraz, keď sa už blíži prvé pojednávanie, si dáva Penta vypočítať, koľko by si vlastne mali od štátu žiadať a aká škoda im mala vzniknúť. Znalecký posudok zatiaľ nemajú. Partner Penty Eduard Maták hovorí, že by sa mal pripravovať v týchto dňoch.

O pôvodne žalovanej sume 750 miliónov eur dnes Maták hovorí, že „určite nie je v poriadku“.

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie