Denník N

Z ústavu detskej psychológie odchádza tretina zamestnancov, riaditeľa pred ústavom vypískali

Rodičia a zamestnanci protestujú pred budovou VÚDPaP. Foto N – Tomáš Benedikovič
Rodičia a zamestnanci protestujú pred budovou VÚDPaP. Foto N – Tomáš Benedikovič

V piatok prídu poslanci školského výboru do výskumného ústavu na prieskum.

Rodičia, deti a bývalí klienti dnes popoludní stáli pred bránami ústavu detskej psychológie a hovorili, aké dôležité je centrum pre ich hendikepované deti. Keď sa riaditeľ ústavu Peter Lukáč snažil nepozorovane vytratiť z budovy ústavu, rodičia ho vypískali a kričali „hanba“.

Z Výskumného ústavu detskej psychológie a patopsychológie odchádza asi 25 zamestnancov, čo je zhruba tretina všetkých, čo v ústave pracujú. Môže to ohroziť celkové fungovanie ústavu.

Rodičia v pondelok prišli na protest najmä kvôli tomu, že v ten deň podali výpoveď všetci zamestnanci Detského centra, ktoré sa v súčasnosti stará o stovky detí so špeciálnymi potrebami. Tvrdia, že je to „na protest proti nekompetentným mocenským zásahom vedenia ústavu“.

Šéfkou Detského centra je Magdaléna Špotáková, ktorá ho pred 30 rokmi pomáhala zakladať. Aj ona dnes podala výpoveď. „Poslednou kvapkou bolo prepustenie kolegov z výskumu, ktorí sa podieľajú aj na práci v Detskom centre, čím nám vypadli celé oblasti starostlivosti. Úplne vypadlo sociálne poradenstvo, na dve tretiny vypadla špeciálna pedagogika,“ opisuje Špotáková.

Tvrdí, že ona aj jej kolegyne majú s Detským centrom veľmi silné väzby a neodchádza sa im ľahko. „Väčšina kolegýň si aj poplakala,“ hovorí Špotáková.

Z ústavu odchádza najmä preto, že cíti zodpovednosť voči rodičom, a musí priznať, že po odchode viacerých zamestnancov už im nebudú vedieť pomôcť na vysokej odbornej úrovni.

Riaditeľ ústavu uteká pred protestujúcimi rodičmi.
Video – Ria Gehrerová

Hromadný odchod

Ako prvý dostal výpoveď docent Vladimír Dočkal, ktorý v médiách hovoril o napätej atmosfére medzi vedením a zamestnancami. Vyhodili ho dokonca v ten istý deň, ako text kritizujúci vedenie ústavu vyšiel v Denníku N.

Riaditeľ ústavu Peter Lukáč však vylučuje, že by Dočkal musel odísť pre kritiku vedenia. „Pán Dočkal opakovane posledný rok hrubo narušoval pracovnú disciplínu a navádzal k tomu aj ďalších zamestnancov,“ tvrdí riaditeľ.

Pár dní potom riaditeľ oznámil, že z d

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Slovensko

Teraz najčítanejšie