Denník N

Strany sa v prezidentských voľbách vôbec nemusia zviditeľniť

Radoslav Procházka. Foto N - Tomáš Benedikovič
Radoslav Procházka. Foto N – Tomáš Benedikovič

Procházkovi sa to podarilo. Omnoho viac je však príkladov politikov a strán, ktorým účasť v prezidentských voľbách vôbec nepomohla. V prípade Roberta Fica dokonca boli začiatkom jeho politického konca.

Autor je politológ

Viacero politických strán postaví svojho vlastného kandidáta v prezidentských voľbách. Analytici sa zhodujú, že stranám ani tak nejde o víťazstvo, ako skôr o zviditeľnenie značky a posilnenie straníckych preferencií. Pravdepodobne tak dúfajú, že napodobnia Procházkov scenár. Z bývalého poslanca KDH sa po prezidentských voľbách 2014 stal šéf novej straníckej formácie s mimoriadne dobrými vyhliadkami na úspech v parlamentných voľbách. Nebyť jeho početných osobných zlyhaní, dodnes by zrejme hral v politike dôležitú rolu.

Proti načrtnutému vysvetleniu treba vysloviť relevantnú námietku. Pozitívny účinok prezidentských volieb sa vôbec nemusí dostaviť, prípadne môže mať úplne opačné následky, než sa očakávajú.

Niektoré politické strany možno naozaj počítajú s tým, že sa počas prezidentskej kampane prostredníctvom svojho kandidáta dostanú do stredobodu záujmu a pritiahnu tak k sebe nejaké to nové percento voličov. Netreba však zabúdať, že okrem Procházku v tých istých voľbách kandidoval aj Robert Fico a práve voľby hlavy štátu odštartovali začiatok jeho politického konca.

Nech na to zabudnú

Po prezidentských voľbách 2014 okrem Radoslava Procházku žiadny iný kandidát nedokázal pretaviť svoju kandidatúru do rastu straníckych preferencií. Okrem Roberta Fica ani Pavol Hrušovský z KDH, ani Gyula Bárdos z SMK. Kandidatúra nepriniesla úspech ani

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Komentáre

Teraz najčítanejšie