Denník N

Najžiadanejšie sú podľa firiem fakulty informatiky. Univerzita Komenského skončila až šiesta

Najžiadanejšie sú odbory informatiky, ale aj napriek tomu si firmy najčastejšie pozerajú životopisy absolventov Ekonomickej univerzity v Bratislave.

Pracovný portál Profesia pripravuje rebríček najžiadanejších verejných univerzít a fakúlt už 11 rokov. Umiestnenie závisí od toho, koľko zamestnávateľov si prehliada životopisy absolventov, ktoré boli uverejnené na pracovnom portáli Profesia.sk.

„Rebríček tak nehodnotí úroveň vyučovania, ale zameriava sa na uplatnenie jednotlivých absolventov na trhu práce,“ tvrdí portál.

Najviac sú žiadané odbory spojené s informatikou – jeden životopis takéhoto uchádzača si pozrelo v priemere takmer 8 zamestnávateľov. Po informatike nasledujú odbory strojárstvo a ekonomika. Posledné tri odbory z pohľadu záujmu firiem sú teológia, zdravotníctvo a umenie. „Životopis uchádzačov s umeleckým vzdelaním si v priemere na Profesia.sk prezreli len zhruba dve firmy,“ vyplýva z údajov Profesie.

Najžiadanejšie fakulty sú informatické

Ako pri odboroch, aj pri fakultách sa dostáva do popredia informatika. Na prvom mieste z pohľadu záujmu firiem skončila Fakulta informatiky a informačných štúdií Slovenskej technickej univerzity. Životopis absolventa z tejto fakulty si pozrelo v priemere viac ako 8 firiem. Nasleduje Fakulta hospodárskej informatiky Ekonomickej univerzity a na treťom mieste skončila Fakulta elektrotechniky a informatiky Technickej univerzity v Košiciach.

Z našej najväčšej Univerzity Komenského sa najlepšie umiestnila fakulta sociálnych a ekonomických vied – na 18. mieste. Z našej najväčšej Univerzity Komenského sa najlepšie umiestnila fakulta matematiky, fyziky a informatiky – na 11. mieste. V prvej päťke sú až 4 fakulty, ktoré sú spojené s informatikou. Medzi najžiadanejšími 20 fakultami sa najčastejšie opakujú tie zo Slovenskej technickej univerzity, Ekonomickej univerzity v Bratislave či Technickej univerzity v Košiciach a Žilinskej univerzity v Žiline.

„Najväčším skokanom je Národohospodárska fakulta Ekonomickej univerzity v Bratislave, ktorá poskočila o 8 miest na šiestu pozíciu, a Fakulta politických vied a medzinárodných vzťahov Univerzity Mateja Bela. Tá si polepšila o zhodný počet miest a jej absolventi skončili na 13. pozícii,“ uvádza Profesia.

Ako dopadli univerzity

Najžiadanejšia z pohľadu firiem je podľa rebríčku Profesie Ekonomická univerzita v Bratislave. „Dôvodom úspechu by mohlo byť najmä to, že ekonómovia, účtovníci či mzdoví pracovníci sú dnes potrební v každej firme bez ohľadu na druh podnikania,“ vysvetľuje Profesia.

Za ňou nasledujú technické univerzity v Bratislave a Košiciach. Univerzita Komenského sa v rebríčku Profesie umiestnila až na šiestom mieste, predbehla ju Žilinská univerzita aj Slovenská poľnohospodárska univerzita.

V prvej desiatke sa najväčší posun nahor podaril Univerzite Komenského a Univerzite Mateja Bela, keď si obe školy oproti predošlému rebríčku polepšili o dve priečky. Najväčší prepad zaznamenala Trenčianska univerzita Alexandra Dubčeka, ktorá klesla o tri miesta.


Absolventi sú žiadaní stále viac

Firmy podľa Profesie stále viac hľadajú absolventov vysokých škôl. Stále menej firiem tak vyžaduje v inzerátoch predošlú prax na pracovnej pozícii či v odbore. V roku 2017 tak bola pre absolventov vhodná viac ako tretina z celej ponuky na Profesia.sk. Na porovnanie: v roku 2015 bola pre absolventov vhodná zhruba štvrtina ponúk.

„Absolvent, ktorý vyštuduje školu v súčasnosti, má z pohľadu pracovných príležitostí lepšiu východiskovú pozíciu ako tí, čo ukončili školu pred pár rokmi,“ tvrdí Profesia.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie