Denník N

Kandidát na primátora Ján Mrva: Bratislava môže mať plytké metro, peniaze na to budú

Ján Mrva. Foto N – Tomáš Benedikovič
Ján Mrva. Foto N – Tomáš Benedikovič

Nie som fanatik, no homosexuálny pár by som ako starosta nezosobášil, hovorí kandidát na bratislavského primátora Ján Mrva. Je konzervatívec, no trúfa si vyhrať v meste s veľkým počtom liberálnych voličov.

Ján Mrva (48) je od roku 2006 starosta bratislavskej mestskej časti Vajnory, v posledných voľbách získal vyše 70 percent hlasov. V roku 2017 neúspešne kandidoval na bratislavského župana, skončil štvrtý, no len s malým odstupom od víťazného Juraja Drobu. Uchádza sa o post primátora Bratislavy s podporou OĽaNO, SaS a hnutia Sme rodina.

V rozhovore hovorí:

  • o projekte plytkého metra od Starého mosta k Filiálke,
  • o tom, ako by riešil parkovaciu politiku v meste,
  • o tom, čo by ako primátor stihol do roku 2022,
  • prečo v komunále nezáleží na svetonázore,
  • aj prečo podľa neho „pre jeho kandidatúru developerom hučia v ušiach sirény“.

Vo vlaňajších voľbách na župana ste so ziskom 16 percent skončili štvrtý, vyhrali ste – až na výnimky, ako boli Vajnory a Rača – okrsky mimo Bratislavy. Prečo si myslíte, že by ste mohli uspieť v primátorských voľbách?

V župných voľbách som dostal 29-tisíc hlasov. Keď sme si robili analýzy, prišli sme na to, že 9-tisíc hlasov bolo mimo Bratislavy, no skoro 20-tisíc hlasov som získal v Bratislave. To je pekný základ na to, aby som uspieť mohol. Je jasné, že som výrazne vyhral v Rači a Vajnoroch, lebo ma tam poznajú a poznajú výsledky mojej roboty, napríklad cyklotrasu Jurava. No počas svojho života som žil v piatich bratislavských mestských častiach, od Karlovky cez Dúbravku, Petržalku, Raču až po Vajnory. Ako futbalista som hral desať rokov krížom-krážom po celom meste, tak isto som mesto prešiel ako geodet a všade mám svoju rodinu či spolužiakov z všetkých možných škôl, kamarátov a známych. Nie som v meste neznámy, neuspel som skôr pre malé percentá v prieskumoch verejnej mienky.

Myslíte si, že vaše čísla v prieskumoch vtedy časť voličov odradili?

V prieskumoch som mával okolo 5 – 6 percent, nakoniec som mal 16 percent. Ľudia radšej volili niekoho silnejšieho, napríklad pána Drobu, ku ktorého voľbe som vlastne vyzýval aj ja. Na Facebooku som písal, ak už

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Komunálne voľby 2018

Slovensko

Teraz najčítanejšie