Denník N

To, že sme požičali letecký špeciál Vietnamu, bola výnimočná udalosť

Denisa Saková a Robert Kaliňák. Foto – TASR
Denisa Saková a Robert Kaliňák. Foto – TASR

Ministerstvo vnútra sa tvárilo, že požičať špeciál cudziemu štátu je bežné. Z odpovede na infožiadosť vyplýva, že to nie je pravda. Na štátnom vrtuľníku leteli aj Bašternákovi spoluobchodníci.

Ministerka vnútra Denisa Saková ani po takmer mesiaci nechce zverejniť presný zoznam letov vládneho špeciálu – kedy sme ho požičali cudziemu štátu tak, ako sme to urobili v prípade Vietnamu.

Nemecko podozrieva Slovensko, že sa zapožičaním vládneho špeciálu podieľalo na únose vietnamského občana z Berlína. Uniesli ho v lete minulého roka – presne vtedy, keď bola na Slovensku vietnamská delegácia. Minister vnútra Robert Kaliňák, s ktorým delegácia rokovala na Bôriku, jej umožnil let z Bratislavy do Moskvy. Lietadlo letelo cez Poľsko, ktoré dostalo od Slovenska informáciu, že na palube je aj Kaliňák.

„Slovenská republika štandardne poskytuje slovenský špeciál zahraničným oficiálnym návštevám, ktoré o to požiadajú. Tieto lety sú hradené z rozpočtu Leteckého útvaru, ktorý má na tento účel zo zákona vyhradené prostriedky. V minulosti bol takto poskytnutý špeciál veľvyslancom iných krajín pri spoločných rokovaniach v Tatrách, zahraničným ministrom, japonskému cisárovi, pápežovi a podobne,“ tvrdilo ministerstvo vnútra, keď škandál vypukol.

Bývalý minister Kaliňák aj terajšia ministerka Saková odmietajú, že sa Slovensko na únose podieľalo vedome.

Keď si však Denník N vypýtal podľa infozákona zoznam letov špeciálu so zahraničnými návštevami, ministerstvo tvrdilo, že na vypracovanie takéhoto zoznamu nemá čas ani kapacitu, a odmietlo tieto informácie sprístupniť.

O rovnaké informácie požiadal v máji ministerstvo vnútra aj Inštitút pre rozvoj Bratislavského kraja. Jeho riaditeľ Miroslav Dragun žiadal zápisník letov letky a aj zoznam subjektov, ktorým v rokoch 2015 až 2017 letku sprístupnili. Zápisník mu ministerstvo neukázalo, ale napísalo mu zoznam subjektov, ktorým špeciál so súhlasom Kaliňáka zapožičali.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Únos vietnamského občana

Slovensko

Teraz najčítanejšie