Denník N

Spišský Hrhov priťahuje rodiny z okolia, vďaka saune možno pritiahne aj turistov

Takto by mala vyzerať sauna v Spišskom Hrhove. Vizualizácia – Woven
Takto by mala vyzerať sauna v Spišskom Hrhove. Vizualizácia – Woven

V Spišskom Hrhove, o ktorého príkladnej spolupráci medzi Rómami a majoritou písal aj New York Times, pribudne architektonický objekt a zároveň voľne dostupná prírodná sauna.

Na Spišský hrad mieria ročne tisícky turistov, takmer nikoho by však nenapadlo zastaviť sa v malej obci Spišský Hrhov, ktorá je prakticky po ceste. Dôvodov ísť sa tam pozrieť je pritom viacero, na jeseň však pribudne ešte jeden – prírodná sauna. Stáť bude na okraji ovocného sadu, pár minút chôdze od obce, s výhľadom na hrad.

Za nápadom stojí združenie Čierne diery, ktoré mapuje a popularizuje priemyselné dedičstvo Slovenska, spolu s architektkami Woven a Líviou Gažovou zo združenia Centrum architektúry.

Inšpiroval ich podobný projekt prírodnej sauny v malej obci Dúbravica neďaleko Banskej Bystrice, za ktorou stojí umelecké združenie Periférne centrá. Prírodná sauna a takisto množstvo ďalších umeleckých a architektonických objektov v okolí dediny tam už pritiahlo množstvo ľudí z celého Slovenska.

„Je to skvelý zážitok, byť v saune na okraji lesa alebo pri potoku a je tam úplný pokoj. Hovorili sme si, že by bolo fajn urobiť niečo podobné aj na ďalších miestach, aby sme jednak spestrili život obyvateľom týchto oblastí a tiež im pomohli pritiahnuť pozornosť ľudí z okolia a turistov. Stačí totiž, že o tom raz počujete a chcete to vyskúšať,“ hovorí Martin Lipták zo združenia Čierne diery.

Saunu, ktorej návrh autorky z architektonického tímu Woven konzultovali aj s fínskym architektom, by chceli stavať na konci leta. Na hlavnú sezónu – jeseň a zimu – by už teda mala byť hotová. Prísť bude môcť hocikto a bude to zadarmo, stačí len dopredu zavolať a rezervovať si čas.

Vznik sauny môžete teraz podporiť aj prostredníctvom kampane na Startlabe.

Jadro sauny bude drevené, polopriehľadný „obal“ bude slúžiť ako príjemná prechodová zóna von, kde sa človek osvieži vodou. Vizualizácia – Woven

Stačí málo

Spišský Hrhov nevybrali autori nápadu len tak náhodou. Už vopred tušili, že spolupráca tu bude možná aj vďaka starostovi Vladimírovi Ledeckému. O tom, ako sa z malej dediny, ktorá mala podobne ako okolité obce problém spolužitia medzi majoritou a rómskou komunitou, stal príklad hodný nasledovania, už písali aj v New York Times.

Dnes je to jedna z mála prosperujúcich a zväčšujúcich sa obcí v okolí, kde deti

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Kultúra

Teraz najčítanejšie