Denník N

Kim je veľmi talentovaný, múdry, skvelá osobnosť. Nie je to prvýkrát, čo Trump lichotil diktátorovi

Trump Kimovi lichotil. Foto – TASR/AP
Trump Kimovi lichotil. Foto – TASR/AP

Pochvalné slová Trumpa Kimovi sú v ostrom kontraste so samitom G7, kde sa stretol so svojimi demokratickými spojencami.

Akoby ani nešlo o prezidenta krajiny, ktorá sa ešte donedávna označovala za lídra slobodného sveta, a vodcu najhoršej diktatúry na planéte. Donald Trump sa počas utorkového samitu neraz pochvalne vyjadroval o Kim Čong-unovi.

Podľa Trumpa je 34-ročný severokórejský diktátor „veľmi talentovaný“, pretože v mladom veku riadi krajinu a je „iný líder“. Americký prezident tiež zistil, že „Kim veľmi miluje svoju krajinu“.

„Je to veľká osobnosť a je veľmi múdry, čo je dobrá kombinácia. Je dôstojný vyjednávač, vyjednával v mene svojich ľudí,“ povedal Trump s tým, že sa stretnú ešte veľa ráz.

Aj v minulosti

Nie je to prvýkrát, čo sa Donald Trump pochvalne vyjadroval o Kim Čong-unovi. Ešte ako kandidát na prezidenta povedal, že mu treba „uznať kredit“.

„Koľko takých mladých mužov – myslím, že mal 25 alebo 26 – náhle prevezme velenie nad tvrdými generálmi? On to dokázal, je ich šéf. To je neuveriteľné. Zabil svojho strýka, odstránil toho, odstránil tamtoho. Tento muž sa nezahráva. A my sa nemôžeme zahrávať s ním,“ povedal v roku 2016 podľa NBC.

Obdiv nad tým, ako Kim zvládol dedičnú úlohu po smrti svojho otca, zopakoval aj v utorok na tlačovej konferencii. Novinári sa tiež na historickom samite pýtali, či vytiahol v rozhovoroch aj ľudské práva.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Donald Trump

Severná Kórea

Svet

Teraz najčítanejšie