Denník N

Vedkyňa skúmala rumunské čarodejnice: Hovoria, že vedia vyliečiť epilepsiu, a chvália sa, že za nimi chodia aj politici

Foto - Lucia Sekerková
Foto – Lucia Sekerková

Po páde komunizmu sa zákaz čarodejníckej činnosti v Rumunsku zrušil a odvtedy počet čarodejníc rastie. „Najprv si klientov odchytávali na ulici, teraz to už nerobia, majú svoje telefóny, webové stránky a profily na facebooku,“ hovorí slovenská etnologička Ivana Šusterová.

Fotografka Lucia Sekerková a etnologička Ivana Šusterová minulý rok opakovane navštevovali Bukurešť a jej okolie, aby prenikli do života olašských Rómok, ktoré sa venujú čarodejníctvu.

O projekte im nedávno vyšla kniha Ženy predávajúce nádej. Obsiahlu esej v nej dopĺňa bohatý obrazový materiál.

Podľa etnologičky Šusterovej ľudia vyhľadávajú služby miestnych čarodejníc (po rumunsky vrajitoare, čítaj vražitoare) najmä so zdravotnými a s ľúbostnými problémami.

„Veľmi často ide o mladé ženy, ktoré majú pocit, že by už mali mať stáleho partnera, alebo ženy, ktoré sa rozvádzajú či manžela podozrievajú z nevery,“ povedala vedkyňa.

Čarujú o zdraví i vzťahoch

Čarodejníčky si trúfajú aj na depresiu alebo epilepsiu, ktoré považujú za výsledok posadnutia diablom či prekliatia, no ak má človek rakovinu, pošlú ho za lekármi.

„Veľmi často hovorili o takzvanom živom striebre. Znamená, že choroba vo vašom tele putuje a raz sa prejaví ako bolesť žalúdka, inokedy ako vyrážky a potom ako niečo iné. Živé striebro by z človeka malo po zásahu čarodejnice reálne vyjsť, napríklad v moči alebo vypľutím z úst.“

Keď sa lieči choroba, klient je osobne prítomný na rituále. „Koná sa v noci, v prírode, najlepšie pri vode, aby z vás choroba a zlo mohli akoby odtiecť. Pri rituále je človek obyčajne zakrytý šatkou, čarodejnica stojí nad ním a odrieka čarovné formulky, zapaľujú sa metly, rozbíjajú sa fľaše a používa sa aj svätená voda,“ objasnila Šusterová.

Foto – Lucia Sekerková

Aj čierna mágia

Etnologičky zo Slovenskej akadémie vied sme sa opýtali, čo robia čarodejnice v prípade, že človek nič nevylúči alebo sa jeho zdravotný stav nezlepší.

„Povedia, že stav je vážny a vyžaduje si viac sedení.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Človek

Veda

Teraz najčítanejšie