Denník N

Psychológ Dan Ariely: Často podvádzame, ale len tak, aby sme sa ráno vedeli pozrieť do zrkadla

Foto N – Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Zamestnávateľ by mal hľadať všemožné spôsoby, ako ľudí motivovať, aby boli na svoju prácu hrdí. Napríklad by im mohol poďakovať za odvedený výkon.

Znie to úplne šialene, že niektoré z činností, ktoré si tak ceníme, nie sú spojené s potešením, ale s utrpením. Neplatí to len pre maratóncov, ale aj pre horolezcov, podnikateľov, ktorí začínajú s biznisom, či spisovateľov, ktorí píšu knihu. Nesmejete sa pri tom, je to tvrdá drina. Aby som to zhrnul: uvedené aktivity sú iracionálne, ale na druhej strane by sme sa ich nechceli vzdať, lebo ľudia chcú súťažiť, merať si sily a siahať na dno síl, vraví v rozhovore behaviorálny ekonóm z Duke University DAN ARIELY.

Vo svojich knihách píšete o zranení, ktoré ste prekonali v 18 rokoch po tom, čo vedľa vás vybuchla svetlica a spôsobila vám popáleniny na 70 percentách tela. Ako vás tá skúsenosť ovplyvnila?

Mal som naozaj veľké zranenia a v nemocnici som strávil tri roky. Bol som vypojený z normálneho života, nemohol som sa postaviť, samostatne sa najesť a v tele som mal hadičky. Táto skúsenosť zo mňa spravila outsidera: keď ste súčasťou systému, je ťažké od vecí poodstúpiť a pozorovať ich z diaľky. Ako outsider som si začal všímať veci, ktoré by mi inak možno ušli, a tak, keď som sa začal venovať spoločenským vedám, kládol som si otázky typu: ako funguje bolesť a či existuje vhodný spôsob, ako z popálenín odstraňovať obväzy.

Existuje vhodný spôsob na odstraňovanie obväzov z popálenín? 

Môžete to robiť tak, že obväzy buď strhnete rýchlo, čím znižujete dĺžku bolesti, alebo pomaly, čím sa znižuje intenzita bolesti. Väčšina ľudí si myslí, že správny je ten prvý prístup. Aj sestry, ktoré sa o mňa starali, to tak robili, ale experimenty, ktoré som neskôr spravil, ukázali, že sa mýlili. Sestry boli vľúdne, mali množstvo skúseností, a povedali by ste, že to sú tie pravé ingrediencie, ktoré potrebujete, aby ľudia robili správne rozhodnutia, no aj tak chybovali. Nechali sa viesť svojou intuíciou, ktorú netestovali.

Vo svojej knihe z roku 2010 The Upside of Irrationality (v českom preklade Jak drahá je intuice) však hovoríte, že existuje aj pozitívna stránka iracionality. Kedy je iracionalita dobrá?

Keď vyzdvihujem iracionálne správanie, neznamená to, že má vždy pozitívnu stránku. V roku 2008 som napísal svoju prvú knihu Predictably Irrational (v slovenskom preklade Aké drahé je zadarmo), kde som písal, že ľudí z nás nerobí iba rozum. A je to tak úplne v poriadku. Vezmite si takú lásku. Je láska racionálna? Samozrejme, že nie je. Ani šľachetnosť nie je racionálna.

Dan Ariely (1967)

Americký behaviorálny ekonóm. Pôsobí na Duke University v Spojených štátoch. Má doktoráty z obchodu a kognitívnej psychológie. V českých a slovenských prekladoch mu vyšli knihy Predictably IrrationalThe Upside of Irrationality či The Honest Truth about Dishonesty. Jeho TED prednášky majú milióny zhliadnutí. Ariely prišiel do Bratislavy, aby vystúpil na konferencii HR Leaders o „learning culture“, ktorú organizovala spoločnosť Maxman Consultants.

Ako by ste definovali rozum?

Jedna z definícií hovorí, že človek je racionálny vtedy, ak sa správa ako dokonalý homo economius (jedinec, ktorý sa správa chladne racionálne a nemá na zreteli nič iné ako maximalizáciu vlastných výnosov a minimalizáciu nákladov – pozn. red.). Lenže skutočnosť je taká, že človek nerobí iba také rozhodnutia, ktoré mu z dlhodobého hľadiska prospievajú a rozhoduje sa aj podľa emócií.

Čo máte na mysli?

Vezmite si tému zločinnosti. Ak vychádzame zo štandardnej predstavy, že sa ľudia boja trestov, potom by bolo logické, ak by boli tresty čo najprísnejšie, lebo by páchateľov odrádzali od páchania zločinov. Lenže keď si porovnáte jednotlivé štáty v USA, ktoré majú zavedený trest smrti, s tými, ktoré ho nemajú, zistíte, že medzi nimi neexistuje rozdiel v počte spáchaných zločinov. To znamená, že maximálny trest v podobe trestu smrti nefunguje. Intuitívne to tak cítime, no mýlime sa. Na druhej strane, ako sme spomínali, iracionalita je aj dobrá. Vezmite si taký

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Behaviorálna ekonómia

Človek

Omyly mysle

Rozhovory

Veda

Teraz najčítanejšie