Denník N

Slovenskí študenti vyvíjajú internetový prehliadač pre nevidiacich, s projektom vyhrali súťaž Microsoftu

Tím Webable, zľava Martin Žák, Dávid Majerčák a Andrej Slaninka. Foto - archív Webable
Tím Webable, zľava Martin Žák, Dávid Majerčák a Andrej Slaninka. Foto – archív Webable

Nevidiaceho Ondreja Rosíka sme sa pýtali, ako nevidiaci pracujú s webom a ako by im Webable pomohol.

Slovenskí študenti z Fakulty informatiky a informačných technológií STU vyvíjajú internetový prehliadač Webable, aby nevidiacim a ľuďom so zrakovým postihnutím uľahčili prácu s webom.

S projektom vyhrali česko-slovenské kolo Imagine Cup 2018, súťaž Microsoftu pre mladých inovatívnych vývojárov.

Nevidiaci Ondrej Rosík pre Denník N vysvetlil, ako nevidiaci pracujú s webom. „Do operačného systému si musíte nainštalovať čítačku, ktorá vám informácie sprostredkuje buď vo forme Braillovho riadka, alebo ich prečíta. Osobne využívam hlas.“

Šípky a klávesové skratky

Nevidiaci nepoužívajú myš a na webe sa pohybujú s využitím šípok, tabulátora a klávesových skratiek. Najväčším problémom je, keď prídu na nejakú stránku po prvý raz, pretože sa s ňou musia dlhodobo zoznamovať, aby vedeli, ako je postavená.

Rosík je zdatný v IT, ovláda klávesové skratky a s ich pomocou dokáže skákať po nadpisoch či iných významných prvkoch na stránke. „Lenže skratiek je veľa a sú ľudia, pre ktorých je to ťažké. Pomáha mi aj to, že viem po anglicky, takže si zapamätám, že H znamená Heading a podobne. Ale pre ľudí, ktorí sú starší a po anglicky nevedia, to môže byť veľmi zložité, preto sa po prvkoch pohybujú šípkami a tabulátorom.“

To je problém, pretože ak sa chce nevidiaci dostať k údaju o kontakte na spodku stránky, musí sa preklikať desiatkami či stovkami prvkov webu, ktoré ho vôbec nezaujímajú. Prácu to veľmi znepríjemňuje.

Súvisiace prvky zoradené do blokov

Prehliadač Webable

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Technológie

Veda

Teraz najčítanejšie