Denník N

Samit v Singapure bol úspešný. Ale zatiaľ len pre Kima

Foto – AP
Foto – AP

Potrvá dlho, kým zistíme, či pri stretnutí Trumpa s Kimom išlo len o efekt, alebo naozaj začali s riešením problému.

Chcelo by sa povedať, že prvé výstupy zo stretnutia Donalda Trumpa a Kim Čong-una v Singapure nie sú príliš povzbudivé. K optimizmu neprispieva, ako veľmi sa americký prezident snažil budiť dojem, že boli rokovania nadmieru úspešné a že toho dokonca priniesli viac, než sa od prvého stretnutia očakávalo.

Niet pochýb o tom, že by Trump samit vydával za úspešný, aj keby takým vôbec nebol. Jeho politika, rovnako ako jeho celý život a podnikateľská kariéra sú zamerané na vyvolávanie efektu a dojmu. Stačí si spomenúť na imidž úspešného podnikateľa, jeho najväčším úspechom pritom bolo, že neprišiel o obrovský majetok, ktorý zdedil.

V politike sa navyše všemožne snaží tromfnúť a poprieť svojho predchodcu Baracka Obamu. Plus prezentovať sa ako človek, ktorý má odvahu hovoriť a robiť to, čo nehovoril a nerobil nikto predtým, ako niekto, kto dokáže pristupovať k veciam neortodoxne, a vďaka tomu vyriešiť dovtedy neriešiteľné. Stretnutie s Kimom je pre Trumpa veľmi riskantný podnik a on naozaj nepatrí medzi tých, čo by priznali, že sa mýlili a že ich druhá strana jednoducho previezla. Propaganda úspechu sa teda dala čakať tak či tak.

Vydávať spoločnú deklaráciu za „veľmi komplexný“ dokument, ako tvrdil Trump, je však dosť silná káva i na neho. Severná Kórea sa síce v texte opätovne prihlásila k jadrovému odzbrojeniu polostrova, je to však veľmi vágny záväzok a ako upozorňujú odborníci, bod týkajúci sa denuklearizácie je dokonca slabší ako niektoré predchádzajúce sľuby režimu. Nehovoriac o tom, čo si kto pod pojmom jadrové odzbrojenie predstavuje.

Navyše už teraz vieme, že bol samit určite úspešný aspoň pre jednu stranu – pre Kim Čong-una. Dosiahol to, po čom jeho predchodcovia len túžili – rokoval ako rovný s rovným s americkým prezidentom. V totalitných režimoch a najmä v tých mimo Európy je zásadné, aby vodca vedel ukázať, aký je silný, uznávaný, obávaný a oslavovaný.

Kim môže byť spokojný

Severokórejská propaganda svoj ľud už dlho kŕmi tým, že sú jej vládcovia rešpektovanými a uznávanými celosvetovými lídrami. Doteraz to však v očiach ľudu nemohli potvrdiť tým najdôležitejším, spoločnou fotkou veľkého vodcu s americkým prezidentom. Trump tento problém vyriešil. Kim môže byť ako-tak spokojný, aj keby sa už nič iné nestalo. Stretnutie s Trumpom pravdepodobne posilní jeho stále neisté postavenie doma a severokórejská propaganda z toho bude pokojne žiť hoci aj ďalšie desaťročia.

Proti úspešnosti samitu a súčasných rokovaní hovorí najmä význam jadrového zbrojenia pre severokórejský režim. Nejde len o to, že v jadrových zbraniach vidí záruku svojho prežitia, záruku toho, že naň nikto nezaútočí, nikto sa ho nepokúsi zvrhnúť a nikto ho nemôže ignorovať. Význam vlastnej jadrovej zbrane, paradoxne, pre režim najlepšie potvrdil práve samit v Singapure

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Donald Trump

Severná Kórea

Komentáre

Teraz najčítanejšie