Denník N

Finančný analytik Ovčarik: Kto chce hypotéku podľa starých pravidiel, musí mať zmluvu do konca mesiaca

Foto N – Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Veľká časť klientov si zmeny nevšimne, pretože už spĺňajú všetky podmienky, ale niektoré skupiny dostanú úver za horších podmienok, vraví Maroš Ovčarik.

Národná banka Slovenska (NBS) sprísňuje od 1. júla podmienky poskytovania úverov, no ubezpečuje, že žiadny Armagedon nebude. Je to tak?

Armagedon je silné slovo, ale zmeny rozhodne trh pocíti. Niektoré však nadobudnú účinnosť až postupne, do júla budúceho roka je prechodné obdobie, takže stále je priestor využiť aj súčasné, miernejšie podmienky. Pravdou je, že opatrenia NBS sú pomerne prísne. Napríklad ukazovateľ maximálnej zadlženosti je jeden z najprísnejších typov ukazovateľov, aké poznáme v rámci EÚ.

Ukazovateľ maximálnej zadlženosti hovorí o úverovom strope pre žiadateľa o hypotéku vo výške maximálne 8-násobku čistého ročného  príjmu. Aj spomedzi okolitých krajín bude tento ukazovateľ najprísnejší u nás?

Prístupy krajín sú rôzne. Takýto ukazovateľ nepoznajú všetky krajiny. Niektoré ako Nórsko, Veľká Británia alebo Írsko ho majú nastavený ešte prísnejšie. Ukazovateľ maximálneho zadlženia však reálne bráni tomu, aby ľudia napríklad kombinovali hypotéky s inými typmi úverov, čo bolo celkom bežné po tom, ako banky obmedzili stopercentné hypotéky.

Budú mať mladí ľudia do 35 rokov limit vyšší? Pri nich sa spomína strop vo výške 9-násobku čistého príjmu.

Áno, hranica osemnásobku čistého ročného príjmu sa má posunúť na deväťnásobok. Ale len obmedzenému počtu klientov vo veku do 35 rokov a s príjmom neprevyšujúcim 1,3-násobok priemernej mzdy.

Ktoré skupiny ľudí zasiahnu zmeny v poskytovaní úverov od 1. júla najvýraznejšie?

Keď sa bavíme o obmedzení pomeru výšky úveru k hodnote zakladanej nehnuteľnosti, tzv. LTV,  tak tým, že už nebudú 100-percentné alebo 90-percentné hypotéky k dispozícii v bankách vôbec, dotkne sa to

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Investovanie a úvery

Rozhovory

Ekonomika

Teraz najčítanejšie