Denník N

Podobné zmluvy podpisuje Severná Kórea od roku 1992. Aká významná je dohoda Trumpa s Kimom?

Grafiti Kim Čong-una v Los Angeles. Foto – TASR/AP
Grafiti Kim Čong-una v Los Angeles. Foto – TASR/AP

Pohár, ktorý si musí počkať na to, kým ho naplnia. Aj k nemu prirovnávajú vágnu dohodu medzi Spojenými štátmi a KĽDR po historickom samite Donalda Trumpa s Kim Čong-unom v Singapure.

Donald Trump utorkový samit nazval „veľmi dôležitou udalosťou svetových dejín“. A dohodu, ktorú podpísal so severokórejským lídrom, „veľmi komplexnou“.

Prvý samit úradujúceho amerického prezidenta s lídrom Severnej Kórey je isto historický, no či bude viesť aj k tomu, že sa KĽDR vzdá jadrových zbraní, nie je isté. Záleží na tom, ako a či budú pokračovať ďalšie rokovania.

Toho si je vedomý aj samotný Trump. „Chcem to dokončiť, pretože ak nedostaneme loptu za bránkovú čiaru, neznamená to dosť,“ povedal na tlačovej konferencii.

Zároveň dodal, že americký minister zahraničia Mike Pompeo sa stretne budúci týždeň s predstaviteľmi severokórejského režimu. A on sa s Kimom stretne ešte veľa ráz, ak bude vhodný čas, pozve ho aj do Bieleho domu.

Vágna dohoda

Samotná dohoda, ktorú podpísali obaja lídri, je však v skutočnosti vágna a pripomína zmluvy, ktoré Severná Kórea podpísala už niekoľkokrát predtým.

Tak napríklad hovorí, že KĽDR sa zaväzuje pracovať smerom k denuklearizácii polostrova. Ako napísal reportér britského denníka Guardian Julian Borger, slovo smerom (towards) je tu kľúčové.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Severná Kórea

Svet

Teraz najčítanejšie