Denník N

Vyvinuli zdravšiu farbu na vlasy na báze grafénu

Blond vlasy pred nafarbením farbou na báze grafénu a po ňom. Foto – Chong Luo/Northwestern University
Blond vlasy pred nafarbením farbou na báze grafénu a po ňom. Foto – Chong Luo/Northwestern University

Nová grafénová farba vlasy nepoškodzuje a na vlasy sa nanesie ako tenučká vrstva, ktorá vlas dokonca ochraňuje pre UV žiarením. Takto upravené vlasy navyše získajú antistatický efekt: vlasy po česaní a v suchom vzduchu neelektrizujú.

Grafén predstavuje materiál s úžasnými vlastnosťami. Vďaka svojej výnimočnej pevnosti, odolnosti, vodivosti a antibakteriálnym účinkom našiel využitie vo vývoji elektroniky, pri čistení vody, vzduchu či v boji proti zubnému kazu.

Podľa nového výskumu to vyzerá tak, že si tento 2D materiál nájde cestu aj do kozmetiky, konkrétne do kaderníctiev.

Skupina amerických a čínskych chemikov totiž vyvinula unikátnu farbu na vlasy na báze grafénu, ktorá vlasy zafarbí už za desať minút od nanesenia, vydrží viac ako 30 umytí šampónom a vlasy žiadnym spôsobom nepoškodzuje; naopak, pridáva im unikátne vlastnosti, ako odolnosť voči UV či statickej elektrine. Svoje výsledky uverejnili v apríli v časopise Chem.

Zdravé farbenie vlasov

Bežné farbenie vlasov je založené na použití malých organických molekúl – pigmentov, ktoré sa naviažu na vlasy. Aby takéto farbenie vydržalo dlhšie, pridávajú sa do zmesi bázické zlúčeniny (najčastejšie amoniak), ktorých úlohou je pootvoriť štruktúru vlasu, aby sa farbivá dokázali dostať hlbšie do vlasu.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Technológie

Veda, Zdravie

Teraz najčítanejšie