Denník N

Spojili umenie s fyzikou. V Bazileji sme zažili, ako to vyzerá v centre zrážky dvoch protónov (+ video)

Zdroj - CERN
Zdroj – CERN

Vďaka umeleckému dielu môžete vstúpiť do centra experimentov, ktoré prebiehajú vo Veľkom hadrónovom urýchľovači v CERN-e.

Už samotný vstup k inštalácii HALO vyrážal dych. Neosvetlený eskalátor nás na výstave Art Basel priviezol do tmavej miestnosti so zvláštnou, takmer surreálnou atmosférou.

Na stenách sa mihotali videozáznamy zrážok protónov a návštevníci sa so zadržaným dychom pomaly prechádzali okolo vystavených exponátov a napodobenín súčiastok z detektora ATLAS.

Moju pozornosť po celý čas upútaval zvuk, ktorý sa niesol miestnosťou. Ako som sa približovala k stredu výstavy – obrovskej cylindrickej soche z napätých hrubých strún – jeho intenzita sa zvyšovala. Zvuk vyvolávali práve tieto napäté struny.

Vedecko-umelecké dielo HALO znázorňuje zrážku dvoch protónov, ktorá bola spomalená tak, aby sme ju dokázali pozorovať v reálnom čase.

Pohľad na dynamickú sochu HALO. Foto – Martina Ribar Hestericová

Medzi vedou a umením

Projekt HALO predstavuje vedecko-umelecké dielo, ktoré cez intenzívne audiovizuálne signály poskytuje možnosť fyzicky vstúpiť do centra zrážky protónov.

Jeho autormi je dvojica umelcov Semiconductor, ktorú tvoria Ruth Jarmanová a Joe Gerhardt. Niekoľko mesiacov strávili v CERN-e. V roku 2015 dostali prístup ku skutočným dátam z experiementu ATLAS, najväčšieho detektora na Veľkom hadrónovom urýchľovači (LHC).

„Údaje pochádzajú z experimentu ATLAS, prístup k nespracovaným dátam z archívu sme dostali vďaka fyzikovi Markovi Suttonovi,“ vysvetlil na výstave Art Basel umelec Gerhardt.

HALO je postavené tak, že môžete vojsť priamo do pomyselného centra zrážky. V strede konštrukcie valcovitého tvaru sa nachádza desať metrov široké pódium pre návštevníkov obkolesené obrazovkami vysokými štyri metre. Vďaka nim sa dajú pozorovať svetelné efekty častíc vznikajúcich počas zrážok a môžete zažiť plnú intenzitu sprevádzajúceho zvuku. 

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Technológie

Vesmír

Kultúra, Veda

Teraz najčítanejšie