Denník N

Veľký profil všetkých tímov na futbalových MS: Veríme Brazílii, Rusko sklame, Island môže opäť prekvapiť

Majstri sveta z roku 2014. Foto - tasr/ap
Majstri sveta z roku 2014. Foto – tasr/ap

Island, na ktorom žije približne toľko ľudí ako v sobotnej Bratislave, je najmenším štátom, aký kedy postúpil na majstrovstvá sveta.

Vo štvrtok sa v Rusku začnú 21. majstrovstvá sveta vo futbale. Najväčšie šance na titul sa dávajú obhajcom titulu z Nemecka či silným výberom Brazílie a Francúzska. Veľké ambície majú aj Španieli, Argentínčania a Belgičania, ktorí už nechcú byť iba čiernym koňom turnaja, ale prišli zabojovať o medaily.

Príjemne môžu prekvapiť Peruánci či Dáni, úspech Egypta a Poľska záleží najmä od streleckej potencie Salaha a Lewandowského. Slovenskí futbalisti sa na šampionáte nepredstavia, po tom, čo v kvalifikačnej skupine skončili druhí za Anglickom a so smolou nepostúpili do baráže. Absolútnymi nováčikmi sú futbalisti z Panamy a Islandu, Egypťania sa na turnaj vracajú po 28 rokoch, Peruánci dokonca po 36.

Predstavujeme vám všetkých 32 účastníkov šampionátu a pripájame svoje tipy na umiestnenie v základných skupinách.

A-skupina: 1. Uruguaj, 2. Egypt, 3. Rusko, 4. Saudská Arábia

Otvárací zápas MS bude paradoxne duelom dvoch najhoršie postavených krajín, ktoré sa na turnaji predstavia. Domáce Rusko sa nachádza v rebríčku FIFA až na 70. mieste, Saudská Arábia je lepšia len o tri priečky.

Časy, keď Saudskí Arabi dostávali výprasky na počkanie, sú už dávno preč. Tím trénera Pizziho, ktorý s kloppovským agresívnym presingom slávil úspech na lavičke Čile, má za sebou sľubnú prípravu, prehry o gól s Talianskom či Nemeckom naznačujú zlepšenie v konfrontácii s európskymi mužstvami.

Na druhej strane, Rusko trpí veľkou hráčskou krízou a aj prezident Vladimír Putin uznal, že tím v príprave nedosahoval dobré výsledky. Keby Rusi štartovali v kvalifikácii, zrejme by z nej ani nepostúpili. Ako organizátori boli nasadení do prvého výkonnostného koša a vďaka ľahkej skupine majú akú-takú šancu na postup.

Po neúspešnom Eure 2016 sa im rozpadla celá kostra tímu a najmä defenzíva je v dezolátnom stave. Obrane vyše desať rokov šéfovali bratia Berezuckí s Ignaševičom a po ich odchode ostala veľká diera. 38-ročná legenda moskovského CSKA sa však na šampionáte ukáže, Ignaševič v poslednej chvíli nahradil zraneného spoluhráča. Experiment s naturalizovanými hráčmi Rusom nevyšiel, v nominácii je napokon iba brazílsky rodák Fernandes.

Egypťania síce nedávno získali tri africké tituly po sebe, no na svetový šampionát sa vracajú po dlhých 28 rokoch. Úspech stomiliónovej krajiny leží na pleciach, či skôr na ramene Mohameda Salaha. Ak sa liverpoolska hviezda včas zotaví, Egypt bude v konfrontácii s Ruskom favoritom. V bráne bude stáť spoľahlivý 45-ročný brankár El-Hadary, už čoskoro najstarší hráč histórie majstrovstiev sveta.

Favorit tejto skupiny Uruguaj je po všetkých stránkach stabilizované mužstvo. Úspešný tréner Tabaréz má k dispozícii hviezdny útok so Suarézom a Cavanim a zohranú stopérsku dvojicu z Atlética Madrid Godin – Gimenéz. Keď sa k tomu pridá pracovitá a behavá záloha, je zrazu z Uruguaju adept na štvrťfinále. Postup zo skupiny je samozrejmosťou, v osemfinále čaká dvojnásobných majstrov sveta ťažký súper, a to buď Španielsko, alebo Portugalsko.

B-skupina: 1. Španielsko, 2. Portugalsko, 3. Maroko, 4. Irán

Ázijské tímy tento rok budia ešte menší rešpekt ako v minulosti. Ak si ho však nejaké z mužstiev predsa len zaslúži, je to Irán.  Portugalský tréner Carlos Queiroz tamojšiu reprezentáciu vedie už sedem rokov, hráčov dokonale pozná a podarila sa mu aj generačná výmena.

Obrana sa síce spolieha najmä na hráčov z domácej ligy, no mladí ofenzívni hráči sa pomaly presadzujú aj v Európe. Azmún z ruského Rostova je reprezentačnou stálicou a hoci si mená ako Jahanbakhš a Ghoochannejhad nezapamätáte, budete prekvapení, čo všetko títo legionári v Holandsku s loptou dokážu.

Silu Maroka pred pár dňami pocítili aj slovenskí futbalisti. Technickí hráči súpera nám takmer vôbec nepožičali loptu a vypracovali si množstvo šancí, ktoré však nedokázali premieňať. Problémom môže byť, že všetci traja súperi v skupine zvyknú hrať podobným štýlom a keď ide o kontrolu hry, môže Maroko tentokrát ťahať za kratší povraz.

Kľúčoví hráči tímu – Benatia, Boussoufa, Belhanda, Ziyech – sú v najlepších rokoch a špecialista na africký futbal Herve Renard je tým pravým, čo z podceňovaného tímu dokáže vyťažiť maximum.

Portugalci sa pred dvomi rokmi stali európskymi šampiónmi a teraz už môžu hrať v Rusku uvoľnene. So Španielskom hrať vedia, no vždy keď ide do tuhého, úspešnejší býva ich väčší sused. V úpornej taktickej bitke, ktorá sa uskutoční už v druhý deň šampionátu, je najpravdepodobnejším výsledkom remíza a ani tá nemusí mužstvu lipnúcemu na Cristianovi Ronaldovi stačiť na úspech, ak nezvládne nasledujúci duel s Marokom.

Španielsko má za sebou dva nevydarené šampionáty, no aj napriek tomu patrí do úzkeho okruhu favoritov. Jeho hráči sú naučení víťaziť a keďže generáciu okolo Iniestu, Silvu, Ramosa či Piquého čakajú posledné majstrovstvá sveta, majú o motiváciu postarané. Legendárneho Casillasa vystriedal v bráne David de Gea, inak sa tím oproti minulosti veľmi nezmenil.

Obrovským zásahom do psychiky mužstva môže byť však

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

MS vo futbale

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie