Denník N

Táto kríza nebude krátka

Trump sa dostal do konfliktu so spojencami aj na stretnutí G7 v Kanade. Foto – TASR/AP
Trump sa dostal do konfliktu so spojencami aj na stretnutí G7 v Kanade. Foto – TASR/AP

Donald Trump práve zrúcal svetový liberálny poriadok a slovenskí politici si to ani nevšimli.

S priateľmi, ako sú títo, komu treba nepriateľov? Málokedy platil tento anglický rýmovaný idiom (with friends like these, who needs enemies?) viac ako dnes. Ani nepriateľ by sa k svojim spojencom nesprával horšie než americký prezident Donald Trump.

Fotka nemeckej kancelárky Angely Merkelovej, ktorá – obklopená svetovými lídrami – zhora prísne hľadí na vzdorovitého Trumpa, sa ihneď stala symbolickou z dobrého dôvodu. Stelesňuje totiž okamih, keď sa zrútil povojnový liberálny poriadok stojaci na vzájomnej dôvere spojencov, ktorí ho desiatky rokov budovali preto, aby zabránili ďalšej vojne.

V okamihu, keď fotograf urobil záber, nešlo len o americké clo na svetový hliník a oceľ: Trump fakticky vyhlásil obchodnú vojnu, čo znamená, že prestávajú platiť dohodnuté pravidlá. A nešlo len o obchod. Je to asi tak, ako keby jedno futbalové mužstvo prestalo uznávať pravidlo ofsajdu – výsledkom bude chaos, fauly a celá hra stratí zmysel.

O tri dni neskôr sa Trump stretol s Kimom, vládcom najbrutálnejšej diktatúry na svete, o ktorom vyhlásil, že je „veľká osobnosť“. Podpísali papier o tom, že Severná Kórea sa vzdá jadrových zbraní výmenou za bezpečnosť, ktorú jej Trump zaručí. Keďže obaja politici sú známi svojvoľným rušením dohôd, dokument má len cenu oného papiera.

Lekcie z dejín

Obe udalosti vrhajú svet do neznáma a ak aj existujú historické paralely, neveštia nič dobré. Stretnutie Trumpa s Kimom

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Komentáre

Teraz najčítanejšie