Denník N

Chodci dostanú na priechodoch absolútnu prednosť, vodiči si pribrzdia (+mapa a grafy tragických nehôd)

Chodci zomierali tento rok skôr poobede, najviac v pondelok, menej cez víkend a najmä mimo priechodov.



Križovatka na bratislavskom Kamennom námestí nie je obľúbené miesto vodičov. Na priechod s vypnutými semaformi prúdia takmer neustále davy ľudí z oboch strán a vodiči sú odkázaní na tolerantnosť peších alebo hľadajú dostatočne veľkú dieru v dave, aby bezpečne prešli. Presne takto sa cítia chodci na mnohých miestach Slovensku, keď sa chcú dostať cez rušnú cestu po priechode bez svetelnej signalizácie.

Pravidlá sú trochu komplikované – chodec má síce na zebre prednosť, no až vtedy, keď na nej fyzicky stojí. Do cesty môže vykročiť, len ak si je istý, že autá ešte dokážu bezpečne zabrzdiť. Ak sú príliš blízko, majú malé rozostupy alebo jazdia veľmi rýchlo, môže chodec iba dúfať, že ho nejaký vodič pustí, alebo zariskuje a na priechod vkročí aj tak.

Vodiči budú musieť na priechode automaticky pustiť chodcov. Foto N – Tomáš Benedikovič

Chodci majú dostať väčšiu ochranu

Od začiatku budúceho roka chce polícia pravidlá otočiť a dať chodcom absolútnu prednosť. Vodiči budú musieť pred priechodom zastaviť bez výnimky už vtedy, keď sú chodci na chodníku a ešte k nemu iba smerujú. Návrh je momentálne v predbežnom pripomienkovom konaní, na rokovanie vlády by sa mal dostať v septembri. Polícia tvrdí, že by po schválení mohol platiť síce už od januára, no z dôvodu potreby rozsiahlej medializácie novinky by sa účinnosť posunula až na júl 2019. Polícia chce tiež dovtedy prehodnotiť vysoký počet priechodov.

„Dnes sú v takom počte a na takých miestach, kde by mnohokrát v praxi neumožňovali uplatňovanie navrhovaného pravidla,“ vraví hovorkyňa policajného prezídia Denisa Baloghová.

Tvrdí, že nepôjde v skutočnosti o absolútnu prednosť chodcov na priechode a chodec bude musie stále brať ohľad na rýchlosť a vzdialenosť prichádzajúcich vozidiel. V platnosti zostane aj prednosť električiek na priechodoch. Ani zrazenie chodca na priechode nebude podľa polície automaticky znamenať, že vždy bude zodpovedný vodič, ale zavinenie bude závisieť od okolností nehody.

Vo svete nie je povinnosť pustiť chodcov ešte pred vstúpením na priechod nič výnimočné, polícia

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Slovensko

Teraz najčítanejšie