Denník N

Putinove majstrovstvá vo futbale svet nebojkotuje, toxickej reputácie sa však nezbaví

„Futbalový šampionát nenapraví imidž Ruska,“ vraví ruský politológ. Tak ako moderné a predražené štadióny neprekryjú hladovku ukrajinského režiséra Olega Sencova či tragédiu letu MH17.

Len pred mesiacom medzinárodný tím vyšetrovateľov obvinil Rusko, že nesie zodpovednosť za zostrelenie letu MH17 s 298 pasažiermi na palube. Británia už tri mesiace viní z otravy dvojitého ruského agenta Sergeja Skripaľa Moskvu a vojna na Donbase, kde Kremeľ vojensky aj politicky podporuje proruských separatistov, má vyše 10 300 obetí.

Sankcie za anexiu Krymu sú stále v platnosti a pribudli nové za zasahovanie do amerických prezidentských volieb.

Nič z toho však nakoniec nie je dôvodom, aby sa medzinárodné spoločenstvo a svetoví lídri rozhodli bojkotovať futbalový turnaj v Rusku. Ten sa začína vo štvrtok prvým zápasom. Proti sebe o piatej večer nastúpia hostiteľské Rusko s orlicou na hrudi a futbalisti Saudskej Arábie.

Horšie ako zápas Slovensko – Nový Zéland?

Obe krajiny majú spoločné obrovské bohatstvo v nerastných surovinách. Aj preto sa otváraciemu zápasu na moskovskom štadióne Lužniki hovorí „gasico“. Tým sa však zrejme jeho atraktivita končí, oba tímy majú spomedzi súperov na šampionáte najhorší ranking a ani Vladimir Putin nemá veľké očakávania na umiestnenie svojho národného tímu.

Financial Times sa dokonca pýtajú, či náhodou nepôjde o vôbec najhorší otvárací zápas v histórii. Slabým otváracím zápasom bol podľa britských novín napríklad v roku 2010 zápas Južná Afrika vs. Mexiko, ktorý podľa denníka v tom ročníku prekonal snáď len zápas Slovenska s Novým Zélandom (skončil 1:1).

Do toho, Rusi! Obálka francúzskeho satirického magazínu Charlie Hebdo

Bez ohľadu na to, že milióny divákov na svete sa budú tešiť na tie lepšie zápasy a sledovať, či sa do finále dostanú favoriti ako Brazília, Francúzsko, Španielsko alebo Nemecko, a či sa hviezdou turnaja stane Egypťan Salah,  Portugalčan Ronaldo alebo Argentínčan Messi, predsa len sa pri tohtoročných hrách nedá prehliadnuť problematický imidž hostiteľa.

„Rusko je také toxické, že ani majstrovstvá sveta vo futbale mu nepomôžu zmeniť desivú reputáciu

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

MS vo futbale

Šport a pohyb, Svet

Teraz najčítanejšie