Denník N

Hľadá sa podpredseda ÚVO, ktorý by mal nahradiť nominanta Smeru

Vedenie pre Úrad pre verejné obstarávanie sa obvykle vyberá cez verejné vypočutie. Takto to vyzeralo pri poslednom výbere troch členov rady ÚVO. Foto - Tasr
Vedenie pre Úrad pre verejné obstarávanie sa obvykle vyberá cez verejné vypočutie. Takto to vyzeralo pri poslednom výbere troch členov rady ÚVO. Foto – Tasr

Americká, holandská, švédska a ďalšie obchodné komory žiadajú transparentný výber nezávislého podpredsedu Úradu pre verejné obstarávanie.

V štátnej správe je voľné vplyvné miesto. Budúci podpredseda Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO) bude patriť medzi niekoľko kľúčových úradníkov, ktorí dohliadajú na férovosť štátnych tendrov.

Táto partia úradníkov môže reálne ovplyvniť aj zákazky za stovky miliónov eur, ktoré rozdeľujú politickí nominanti v štátnych firmách, na úradoch či na ministerstvách. Operujú totiž v odvolacej rade ÚVO, ktorá dokáže zvrátiť osud zákaziek.

Za všetky príklady jeden: Keď chcel šéf úradu (Miroslav Hlivák) zrušiť kritizovaný tender pre školy za 64 miliónov eur (edunet), kolegovia v odvolacej rade ho prehlasovali. Teraz je vec na súde.

Že ide o citlivú tému, dokazuje verejná výzva zástupcov biznismenov. Tých sa čistota obstarávaní týka najviac. Hoci ide len o funkciu podpredsedu, žiadajú transparentne vybrať odborníka, ktorý by „nepodliehal politickým dohodám“.

Podpísala to Americká obchodná komora, Business Leaders Forum, Francúzsko-slovenská obchodná komora, Holandská obchodná komora v SR, Podnikateľská aliancia Slovenska, Republiková únia zamestnávateľov, Slovak Compliance Circle, Slovensko-nemecká obchodná a priemyselná komora, Slovensko-rakúska obchodná komora a Švédska obchodná komora v SR.

Úrad vlády odpísal, že s tým

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie