Denník N

Ficovo víťazstvo nad Merkelovou, ktoré sa nestalo

Robert Fico s Angelou Merkelovou v roku 2014. Foto - TASR
Robert Fico s Angelou Merkelovou v roku 2014. Foto – TASR

Druhá vláda Roberta Fica zlyhala v migračnej kríze hneď dvojnásobne: pri formulácii svojej pozície aj neschopnosti presadiť ju.

Autor je šéfredaktor portálu euractiv.sk

Robert Fico a jeho družina zvolali novinárov, aby im povedali, ako v otázke migrácie na hlavu porazili Angelu Merkelovú. Neporazili. No v tejto súvislosti je dôležité niečo úplne iné.

Tlačovka štyroch poslancov jednej z koaličných strán by sama osebe asi nestála za komentár. O to viac, ak je venovaná téme, ku ktorej nič nové nepovedia a ktorú nemajú špeciálne kompetencie riešiť. A dupľom, ak traja z nich začínajú napĺňať definíciu „has-beena“ – politika, ktorý je za zenitom (schopnosťami, vplyvom, perspektívou), akurát si to ešte nechce/nevie priznať.

Urobíme však výnimku. Najmä preto, že ak Fico s Kaliňákom zvolajú tlačovku o migrácii a Angele Merkelovej, môže to znamenať len dve veci: buď politicky dozreli, alebo pôjde o tragikomický pokus o vytĺkanie politického kapitálu.

Skeptik poznajúci základné reálie slovenskej politiky to prvé hneď vylúči. A má pravdu. Na tlačovke zaznel tradičný repertoár: Povinné kvóty nefungujú a nikdy nefungovali. Slovensko to hovorilo od začiatku a náš odpor a neochota rešpektovať legitímne prijaté rozhodnutie sú tým pádom pochopiteľné, dokonca správne.

Ba čo viac, keď dnes nemecká kancelárka naznačuje, že je ochotná pristúpiť na kompromis, ktorý by bral do úvahy aj tvrdohlavé odmietanie „povinných kvót“, priznáva tým víťazstvo slovenskej pozícii. Mali sme pravdu, a dnes to vie už aj veľká Angela. Európska únia sa hýbe naším smerom. Či presnejšie, naším Smerom.

Hrdinské slovenské víťazstvo

Poďme pekne postupne. Najprv k hrdinskému víťazstvu. Naše odmietanie „kvót“ nijako

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Komentáre

Teraz najčítanejšie