Denník N

Zdá sa mi, že sa predbiehajú v tom, kto predloží krutejší zákon, hovorí žena, ktorá vynosila nechcené dieťa

Ilustračné foto - Flickr.com
Ilustračné foto – Flickr.com

Pýtajte sa žien, čo si prežili nechcené tehotenstvo, odkazuje matka politikom, ktorí si myslia, že vedia, ako vyriešiť problém interrupcií.

Pani Blanka (pravé meno máme v redakcii) mi napísala už pred pár týždňami, keď sa obnovila debata o sprísnení interrupcií. Chcela mi rozpovedať svoj príbeh. O žene, ktorá uvažovala o potrate, napokon naň nešla, čo však neznamená, že jej to nezanechalo jazvy na duši.

„Nechcené tehotenstvo je veľká trauma. Najprv pre matku a potom aj pre dieťa, lebo ono akosi cíti, že nebolo chcené, a zasiahne to aj jeho vzťah s mamou,“ napísala mi vtedy.

Dohodli sme sa, že jej skúsenosti zverejním. Potom si to rozmyslela. Je to staršia dáma, má problémy so srdcom a nechcela sa zbytočne rozrušovať. Nedávno sa ozvala opäť. Odhodlaná hovoriť.

„Znepokojili ma rôzne návrhy a reči o tom, že ženy, ktoré dieťa nechcú, by ho mohli donosiť, nejako sa dohodnúť s pármi, čo nemôžu mať vlastné deti a tie by im preplácali náklady. Vybehli mi zimomriavky, keď som to počula. Vžil sa niekto do ženy, čo nosí nechcené dieťa? Naozaj si poslanci myslia, že ak žene zabezpečia nejakú sociálnu istotu, že sa zmení jej postoj k tehotenstvu? Veď potom nech to urobia ako v zahraničí, že žena, prepáčte, že to hovorím takto otvorene, ktorá je ochotná poskytnúť svoju maternicu, dieťa vynosí a dohodne sa s rodičmi.“

Myslí si, že takéto návrhy môžu dávať len ľudia bez štipky empatie, technokrati a sociálni inžinieri. „Predháňajú sa v tom, kto predloží krutejší zákon a ešte sa oháňaju Desatorom,“ komentuje Blanka.

Nebudem sa spovedať súdružkám

V roku 1985 mala Blanka dobre cez 30 rokov, dve už väčšie deti a manžela tyranského pijana. “ Vydávala som sa mladá. Prvé roky

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Človek

Rodičovstvo

Životy žien

Rodina a vzťahy, Veda

Teraz najčítanejšie