Denník N

Uruguaj je futbalovým gigantom, lebo dal včas priestor chudobným

Edinson Cavani pri gólovej oslave. Foto - TASR/AP
Edinson Cavani pri gólovej oslave. Foto – TASR/AP

Malá juhoamerická krajina je prekvapivo liberálna – povolila potraty, zlegalizovala marihuanu a už sto rokov dáva svetu prvotriednych futbalistov.

Keď sa v slovenských médiách objaví zmienka o Uruguaji, môžete si byť takmer istí, že je to v súvislosti s futbalom. Malá krajina na brehu Atlantického oceánu má síce len tri a pol milióna obyvateľov, no akoby mala  patent na výchovu prvotriednych futbalistov.

Pre porovnanie, Brazília má tri milióny registrovaných futbalistov. Na ihrisku sa jej však malý sused často hravo vyrovná.

Podobne úspešné len Slovinsko

„Iné krajiny majú svoju históriu, Uruguaj má futbal“, vraví známe porekadlo. A naozaj, bilancia Uruguaja, ktorý je rozlohou podobný trebárs Bielorusku, pôsobí ohromujúco – dva tituly majstra sveta a pätnásť víťazstiev na juhoamerickom šampionáte Copa América.

Viackrát sa svetovými šampiónmi stali len Brazílčania, Nemci a Taliani, na svojom kontinente je Uruguaj v konkurencii Brazílie a Argentíny dokonca tým najúspešnejším.

Druhá najmenšia z juhoamerických krajín dokazuje, že rozloha ani počet obyvateľov vo futbale nemusí hrať rolu.

Ak by sme vo svete hľadali príklady podobne úspešných krajín po prepočte na počet obyvateľov, okrem jamajských šprintérov by sme ešte narazili na dvojmiliónové Slovinsko. To však na rozdiel od futbalového Uruguaja zvláda na najvyššej úrovni basketbal (zlato na ME 2017), hádzanú (bronz na MS 2017) a občas aj hokej (7. miesto na ZOH 2014).

Najchudobnejší prezident

Futbaloví analfabeti však poznajú Uruguaj skôr vďaka kvalitnému vínu a hovädzím steakom, ktoré sú napokon typické pre celú Laplatskú oblasť.

Uruguaj v posledných rokoch zaujal aj prijímaním liberálnych zákonov. V roku 2012 politici oficiálne povolili interrupcie (jedna z dvoch výnimok v Južnej Amerike) a o rok neskôr sa Uruguaj stal prvým štátom na svete, ktorý zlegalizoval marihuanu na rekreačné účely.

Krajinu v zahraničí preslávil aj José Mujica, prezývaný „najchudobnejší prezident sveta“. Ľavicového politika si médiá obľúbili pre jeho skromnosť. Aj keď bol vo funkcii, naďalej

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

MS vo futbale

Šport a pohyb, Svet

Teraz najčítanejšie