Pápežovi robil ochrankára, občas mu aj varil: František stále vtipkuje

Foto N – Tomáš Benedikovič

Švajčiarovi Davidovi Geisserovi sa splnil sen, keď sa stal členom Švajčiarskej gardy, ktorá stráži Vatikán a pápeža. Osobne zažil Františka aj Benedikta XVI., ktorým ako vyučený kuchár aj pripravil menu. Obaja sú na sladké.

Ako ste sa stali členom Švajčiarskej gardy?

Spĺňal som všetky podmienky: výška viac ako 174 centimetrov, bol som švajčiarsky katolík a mal som viac ako 19 rokov. Prihlásil som sa do výberového konania, ktoré prebieha takmer rovnako ako bežný pracovný konkurz. Nakoniec sa desať až dvanásť záujemcov stretne s veliteľom gardy vo Švajčiarsku.

Prečo ste chceli ísť do gardy?

Vždy to bol môj sen. Páčil sa mi život v Taliansku. Môj otec slúžil v Švajčiarskej garde a veľa sme o tom hovorili. Rovnako je pre mňa dôležitá aj cirkev.

V tom čase ste už boli autorom dvoch úspešných kuchárskych kníh. Mali ste rozbehnutú dobrú kariéru. Nezvažovali ste predsa len ostať vo Švajčiarsku?

Vôbec. Bolo mi jasné, že sny sú dôležitejšie ako kariéra.

Foto N – Tomáš Benedikovič

David Geisser (1990)

Pochádza z Zürichu. Už ako sedemnásťročný napísal stredoškolskú prácu „S 80 taniermi okolo sveta“, ktorá vyšla aj knižne a stala sa bestsellerom. Po škole praxoval v prestížnych švajčiarskych reštauráciách. V roku 2012 vydal ďalšiu kuchárku Štyrmi ročnými obdobiami a švajčiarske médiá ho začali prirovnávať k Jamiemu Oliverovi. V roku 2013 sa rozhodol zo Švajčiarska odísť. Na dva roky išiel slúžiť do Švajčiarskej gardy do Vatikánu. Počas služby spolupracoval na Vatikánskej kuchárke, ktorá teraz vychádza aj v slovenskom preklade. Geisser sa po roku 2015 vrátil domov, pôsobí neďaleko Zürichu, kde má vlastné štúdio a nedávno získal aj televízny kanál

Išli ste do gardy s tým, že napokon napíšete Vatikánsku kuchárku?

Nie, to vôbec. Nechcel som sa takto profilovať prostredníctvom Švajčiarskej gardy.

Splnili sa vaše očakávania po nástupe do služby, alebo vás niečo aj sklamalo?

To, čo môže švajčiarsky gardista vidieť a pri čom všetkom môže byť, je až neopísateľné. Zažil som toho veľa, boli to nádherné dva roky.

Čo bolo najväčšie privilégium, ktoré k ľuďom z gardy patrí?

Všade, kam člen Švajčiarskej gardy vojde, do každej reštuarácie v Taliansku, ho vždy berú ako špeciálneho hosťa. Taliani gardistu spoznajú už z diaľky, a to nielen v Ríme, ale aj tristo, štyristo kilometrov ďaleko. Nie raz sa nám v reštaurácii stalo, že sme si objednali večeru a nakoniec sa nám prišiel poďakovať šéfkuchár

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Dennika N.

Pridajte sa k predplatiteľom

Rozhovory

Dnes na DenníkN.sk

Najčítanejšie

| |